Proiectul România Eficientă

„România Eficientă”

este un proiect privat, de interes public național, al EPG - Energy Policy Group București derulat în parteneriat cu:

logo omv petrom despre romania eficienta

Companie care va contribui financiar cu o sponsorizare a programului in valoarea de 4 milioane de Euro până în 2022

logo asro despre romania eficienta

Organismul Național de Standardizare din România

logo upb despre romania eficienta

Universitatea Politehnică București.

Proiectul “România eficientă” presupune dezvoltarea și derularea unui program național de eficiență energetică, demarat în vara anului 2019 și care se va întinde cel puțin până în anul 2022. Ne vom strădui să ajutăm țara noastră să atingă țintele stabilite prin Directivele Uniunii Europene pentru anul 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și eficientizare energetică.

În România sunt peste 8.300.000 de clădiri. Majoritatea clădirilor din România sunt construite înainte de ’90 și au pierderi energetice de 2-3 ori mai mari decât clădirile moderne. Măsurile de eficiență energetică pot reduce cu până la 40% consumul de energie al unei clădiri.

Energia termică pentru încălzire și apă caldă reprezintă aproximativ 70% din consumul unui imobil rezidențial. Prin izolarea termică corespunzătoare și prin implementarea unor soluții eficiente de încălzire, consumul de energie poate fi redus la jumătate.

De exemplu, printre multe alte măsuri, simpla înlocuire a becurilor incandescente cu sisteme LED poate reduce consumul de electricitate pentru iluminat cu până de 4 ori.

Concret, programul ”România Eficientă” va avea două direcții strategice principale:

1

Conștientizare și educație:

Continua îmbunătățire a eficienței energetice poate fi atinsă doar dacă vom înțelege cu toții beneficiile acesteia. Campania de informare, conștientizare și școlarizare se va desfășura prin programe dedicate membrilor administrației publice și, separat, consumatorilor casnici, realizate sub forma unor conferințe, workshopuri, module de curs, training-uri, sesiuni webinar și aplicații online. Suntem convinși că puterea exemplului e vitală, iar un public larg sensibilizat și informat, dar și administrații publice educate, responsabile și implicate vor putea împreună să contribuie deciziv la atingerea punctelor spre care țintim acum.
2

Realizarea unor proiecte constructive de eficientizare energetică:

Etapele aici vor fi următoarele:

1) un studiu de fezabilitate care va identifica acele comunități, clădiri de interes public care au nevoie de reabilitare din punct de vedere energetic; acele obiective și comunitati care vor face obiectul proiectelor noastre pilot, menite să servească drept exemplu pozitiv, mobilizator.

2) proiectarea și implementarea, in interiorul comunităților alese, a unor pachete de măsuri de eficiență energetică și lucrări de reconstrucție: eficientizarea și sanarea energetică a unor clădiri publice (creșe, grădinițe, școli, unități medicale, clădiri administrative, spații stradale), utilizarea unor tehnologii moderne, cu consum scăzut de energie, monitorizarea acestora și introducerea unor standarde de referință prin raportarea la bunele practici internaționale.

despre romania eficienta