Continua îmbunătățire a eficienței energetice poate fi realizată doar dacă vom înțelege cu toții beneficiile acesteia. Administrațiile publice educate, responsabile și implicate au un rol decisiv în atingerea țintelor de eficiență energetică. De aceea, la România Eficientă desfășurăm programe dedicate membrilor administrației publice, prin module de training privind eficiența energetică în clădiri.
Prima Academie de Eficiență Energetică a avut loc pe 24 octombrie 2019 la Hotel InterContinental din București. Cursul a urmărit să identifice și să pună în discuție, împreună cu cei prezenți, problemele de ordin practic referitoare la dezvoltarea și implementarea programelor de eficientizare a clădirilor.
La acest curs de formare au participat 29 de reprezentanți ai administrației locale din București și din alte 16 localități: Alba-Iulia, Alexandra, Boldești-Scăeni, Bolintin Vale, Focșani, Giurgiu, Hîrșova, Mioveni, Pașcani, Piatra Olt, Ploiești, Roman, Topoloveni, Vaslui, Videle, Vulcan.
În calitate de experți și speakeri au venit: Stelian Matei (Consilier, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, SGG), Bogdan Anton (Expert, Departamentul pentru Eficiență Energetică, ANRE), Dumitru Chisăliță (Asociația Energia Inteligentă), Raluca Bădău (Principal Banker Sustainable Infrastructure, EBRD), Oana Mogoi (Director, Utilități și Resurse Naturale, ING), Răzvan Munteanu (Primăria Sectorului 1 Municipiul București), Domenico Pellitteri (Project Manager, ASHOKA România).
Principalele probleme identificate și invocate de autoritățile locale au fost:
a) lipsa unei capacități instituționale și a specialiștilor în domeniu;
b) inexistența capacității de mobilizare a surselor de finanțare existente;
c) lipsă de motivație – energia nu reprezintă principala activitate a autorităților locale.
Deși există, prin Legea 121/2014, obligativitatea pentru localitățile cu peste 5.000 de locuitori de a întocmi un program de îmbunătățire a eficienței energetice (PIEE), doar 96 din 776 de localități au realizat PIEE.
d) discuția despre sărăcie energetică este aproape exclusiv legată de venituri mici, ceea ce face să se piardă caracterul specific al fenomenului, iar soluțiile să fie reduse la măsuri financiare.
Principalele soluții propuse:
a) crearea unei entități interministeriale care să reunească ministerele cu responsabilitate în domeniul eficienței energetice sub o viziune strategică unitară, în baza căreia să fie coordinate dezvoltarea și implementarea programelor de eficiență energetică la nivel local;
b) simplificarea procedurilor privind obținerea finanțării pentru proiecte de eficiență energetică în clădiri; reducerea costurilor de investiție prin soluții de tipul CPE (Contractul de Performanță Energetică) sau ESCO (Energy Services Company);
c) acțiuni de încurajare și impulsionare a autorităților locale pentru întocmirea și transmiterea planurilor de îmbunătățire a eficienței energetice (PIEE-uri) prin oferirea de stimulente; creșterea rolului managerului energetic;
d) existența unei evidențe clare și cuprinzătoare a stocului de clădiri, care să identifice nu doar nivelul de performanță energetică al clădirii, ci și profilul socioeconomic al locatarilor, astfel încât să se poată determina cu precizie o cauzalitate între sărăcia energetică și slaba performanță energetică a clădirii.
Primăriile, obligate să întocmească Programe de Îmbunătățire a Eficienţei Energetice
Din perspectiva Art. 9 din Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică, autoritățile administrației publice locale din localitățile cu o populație mai mare de 5.000 de locuitori au obligația să întocmească Programe de Îmbunătățire a Eficienţei Energetice, în care includ măsuri pe termen scurt şi măsuri pe termen de 3-6 ani.
Autoritățile administrației publice locale din localitățile cu o populație mai mare de 20.000 de locuitori au obligația:
a. să întocmească Programe de îmbunătățire a eficienţei energetice în care includ măsuri pe termen scurt şi măsuri pe termen de 3-6 ani;
b. să numească un Manager energetic, atestat conform legislației în vigoare, sau să încheie un contract de management energetic cu o persoană fizică atestată în condițiile legii sau cu o persoană juridică prestatoare de servicii energetice agreată în condițiile legii.
ACADEMIA DE EFICIENȚĂ ENERGETICĂ #2
Cea de-a doua Academie de Eficiență Energetică a avut loc pe 4 decembrie 2019, la Sinaia, și a fost organizată de EPG și OMV Petrom pentru personalul companiei și administrația locală din județul Prahova.