Consiliul Consultativ
Din septembrie 2013, doamna Elena Popescu este Directorul General al Departamentul de Politici Energetice, din cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA) din România.
Având o experiență vastă în industria energetică, administrarea energiei și afacerile europene și internaționale în domeniul energetic, doamna Popescu coordonează activități legate de dezvoltarea, implementarea unei politici integrate și a unui cadru de reglementare pentru sectorul energetic din România, precum și activități legate de climă. De asemenea, ea coordonează mandatele ministerului în domeniul energiei electrice pentru Consiliul UE și alte instituții ale UE.
Experiența sa profesională este legată de unele dintre cele mai mari companii din domeniu, precum SNTGN Transgaz SA și SNGN ROMGAZ SA. La cea din urmă a deținut funcții de top management, inclusiv de director general și președinte al Consiliului de Administrație.
A activat în domeniul eficienței energetice încă din anul 2006, când a fost autorizat ca auditor energetic pentru industrie, iar în 2015 a fost prima persoană din România autorizată ca manager energetic pentru localități. A realizat peste 300 de audituri energetice pentru industrie, peste 2.000 de audituri energetice pentru clădiri și numeroase planuri de management energetic pentru localități. De altfel, el este fondator al Societății Auditorilor și Managerilor energetici din România (SAMER), care reprezintă comunitatea profesioniștilor din domeniul eficienței energetice. În prezent, mai este președinte al Asociației Energia Inteligentă.
De-a lungul celor aproape 10 ani de participare activă în structurile tehnice, dar și de conducere ale CEN – Comitetul European de Standardizare și CENELEC - Comitetul European pentru Standardizare în domeniul Electrotehnicii, a fost nominalizată să conducă diverse grupuri de lucru și a reușit includerea ASRO în proiecte importante. În acest moment, se poate spune că ASRO este cel mai influent organism național de standardizare din sud-estul Europei.
De asemenea, din iunie 2019, a fost aleasă membru în Consiliul de Administrație al CENELEC, unde încearcă să apere interesul național în cadrul comunității europene de standardizare și, prin implicare și acțiuni concrete, să contribuie la creșterea influenței și poziționarea favorabilă a ASRO în cadrul acestor structuri.
În prezent, este președinte al Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare, din ianuarie 2015, și profesor invitat la Ecole de Mines de Nantes, Franța, din 2008. Începând din 1984, a lucrat la Universitatea Politehnica din București, Facultatea de Inginerie Mecanică și Mecatronică, Clasică și Nucleară - Departamentul de echipamente termomecanice, unde este profesor din 2001. Între martie 2012 și mai 2012 a fost prorector la UPB (întreruperea voluntară a activității pentru o perioadă limitată de timp). De asemenea, a ocupat funcția de secretar de stat la Ministerul Educației Naționale (ianuarie 2013 - ianuarie 2015).
Principalele sale interese în cercetare includ: studiul proceselor de ardere, a fenomenelor de risc și poluare a aerului, îmbunătățirea eficienței tehnologiilor de ardere. A participat la elaborarea a peste 40 de proiecte de dezvoltare și inovare a cercetării, în zonele menționate, și a fost director de proiect pentru 16 proiecte de cercetare. Din 2001 până în mai 2012, a ocupat funcția de director la Centrul de Cercetare Termică.
ZONE DE CERCETARE
Modelarea dinamică a sistemelor și clădirilor HVAC, a energiei regenerabile, a clădirilor ecologice și nZEB (BREEAM Assessor și auditor energetic), Performanța energetică a clădirilor, eficiența energetică; director al 3 proiecte de cercetare și membru în 4; membru în 4 comisii tehnice ale ASRO (Organismul de Standardizare al României). Domnul Lungu a fost managerul de proiect al consorțiului a cărui sarcină principală a fost reformarea procedurii naționale de calcul a performanței energetice a clădirilor, conform noului set de standarde BCE.
DEZVOLTAREA CARIEREI
Profesor asociat la Universitatea Tehnică de Construcții (www.utcb.ro), din 1996; profesor invitat la Universitatea de Studii Economice din București, la Academia Tehnică Militară din București și la Ecole Nationale Superieure de l’Energie, l’Eau et l’Environment ENSE 3. Din 2016, este vicedecan al Facultății de Inginerie a Serviciilor de Construcții, iar între 2012 și 2020, membru al Senatului Universității Tehnice pentru Construcții. El este, de asemenea, vicepreședinte AIIR - Asociația Română pentru Ingineri de Servicii de Construcții (www.aiiro.ro), din 2012, și vicepreședinte și trezorier al REHVA (www.rehva.eu), din mai 2017. A fost consilier personal al ministrului român pentru fonduri europene (2016). Din 2013, este directorul Camerei Auditorilor Energetici din România și principalul organizator al cursurilor de formare și învățare pe tot parcursul vieții pentru auditorii energetici (www.oaer.ro, www.aiiro.ro).