Mai multe amănunte despre cel mai mare proiect privat multianual de eficiență energetică ne dezvăluie Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, sponsorul oficial al programului România Eficientă.
De ce a ales OMV Petrom să susțină un proiect precum România Eficientă, dedicat eficienței energetice?
Corporațiile au un rol important de jucat în societate. În calitate de cea mai mare companie energetică din România, primul nostru rol este de a furniza energie. De asemenea, dată fiind mărimea noastră, suntem o parte importantă din economie, prin joburile pe care le asigurăm, prin taxele pe care le plătim. Un alt rol pe care îl avem este cel social, atât la nivel național, cât și în comunitățile locale în care activăm. Educația, sănătatea, mediul și comunitățile locale sunt cele patru zone de CSR pe care ne concentrăm atenția. Pe zona de mediu, proiectele noastre reprezentative sunt România Eficientă și România plantează pentru mâine.
Proiectul România Eficientă, la care OMV Petrom contribuie cu un buget semnificativ, a demarat în 2019. Acest program este foarte aproape de inimile noastre și ne-am angajat să îl susținem pentru că vedem un potențial uriaș în ceea ce privește eficiența energetică în clădirile din România. În contextul schimbărilor climatice, eficiența energetică are abilitatea de a aduce soluții pentru asigurarea dezvoltării economice durabile.
Cel de-al doilea proiect – România plantează pentru mâine început în 2020 – reprezintă cea mai mare inițiativă privată de împădurire din țară, prin care am plantat până acum un milion de puieți. Scopul nostru este să reușim să plantăm un total de 1,5 milioane de puieți vizați în total în acest proiect, cu o durată de 3 ani.
Ambele demonstrează angajamentul nostru de a sprijini eforturile de decarbonare ale României, în contextul schimbărilor climatice.
Ce rol joacă eficiența energetică în ecuația decarbonării?
Eficiența energetică trebuie să fie un pilon principal al decarbonării. În România avem un potențial enorm de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, dacă aplicăm corect politici de eficiență energetică sustenabilă. Tranziția energetică vine cu provocări, dar cred cu tărie că aduce și oportunități pentru noi toți în UE. Iar una dintre acestea este de a investi masiv în renovarea clădirilor, susținând astfel nu doar economia, ci beneficiind de clădiri mai eficiente și mai sănătoase, atât pentru noi, cât și pentru mediu.
De asemenea, situația actuală de creștere a prețurilor la energie ne reamintește cât este de important să conservăm energia și să o folosim cât mai atent posibil. România Eficientă este despre educarea oamenilor în privința eficienței energetice. De asemenea, este foarte mult despre cum să îmbunătățim eficiența energetică a clădirilor. Este o pierdere uriașă de energie în clădiri, în parte pentru că multe sunt vechi în România și au nevoie de renovare.
De ce, dintre toate clădirile publice ce au nevoie de renovare, ați ales să investiți în renovarea unor școli?
Investiția derulată la Liceul Tehnologic „Elie Radu” din Ploiești este un proiect pilot. Ne-am dorit să înțelegem cum va funcționa acest nou standard de construcții nZEB. Ceea ce vrem să facem cu școlile e să arătăm de ce anume este nevoie pentru a realiza un astfel de proiect, să ajutăm municipalitățile să îmbunătățească eficiența energetică a clădirilor. Le ajutăm să înțeleagă ce pot face, arătându-le prin modele de bună practică ce presupune să realizeze aceste renovări. De ce ne concentrăm pe școli? În mod fundamental, credem că atunci când educăm tinerii, aceștia tind să își educe și părinții. Așadar, efectul este multiplicator pentru generații și în societate.
Ce impact mai larg vă doriți să creeze în societate programul România Eficientă?
Clădirile sunt responsabile pentru 45% din energia consumată în România, având au un impact major asupra consumului total de energie. În cazul multor clădiri construite înainte de 1990, consumul lor de energie este de 2-3 ori mai mare decât în cazul unei clădiri moderne. Credem că eficiența energetică reprezintă o oportunitate uriașă de a avea un impact prin scăderea consumului, conducând totodată la îmbunătățirea standardelor de viață.
În general, proiectul urmărește să ne educe pe toți, de la publicul general la sectorul public, la administrație și corporații. Învățăm cât de important este să fim eficienți cu energia folosită. Apoi, analizăm să vedem de ce e nevoie pentru a face schimbarea către eficiența energetică a clădirilor din România.
Ceea ce vrem să facem este să creștem gradul de conștientizare că e nevoie de noi toți pentru a avea un impact pentru reducerea schimbărilor climatice. Eficiența energetică este importantă pentru toată lumea. Avem nevoie cu toții de energie, dar trebuie să fim atenți cum o folosim și responsabili. Cu cât suntem mai conștienți de impactul pe care îl avem prin acțiunile noastre, cu atât mai repede putem vedea schimbarea de care avem nevoie. Noi asta încercăm să realizăm, să creăm acea conștientizare care să ducă la schimbare.
Cum a afectat pandemia proiectul?
Am început această contribuție către România Eficientă înainte de pandemie și mă bucur că am putut continua. Acest lucru arată determinare și angajament din partea noastră. În plus, am observat, în timpul pandemiei, un avânt serios către problema schimbărilor climatice, iar România Eficientă se încadrează perfect pentru a contribui la agenda de combatere a schimbărilor climatice.
Sursa: www.economistul.ro