Criza energetică ne-a demonstrat că prețurile mici la energie nu mai reprezintă o certitudine. Totuși, indiferent că prețurile sunt mari sau mici, utilizarea eficientă a energiei rămâne esențială și trebuie să fie un obicei, pentru că orice fel de risipă înseamnă, nu-i așa?, bani aruncați, dar și un rău pe care îl facem mediului înconjurător. Pentru a ști unde puteți obține economii în facturile la energie, vă invităm să aruncați o privire asupra modului în care este consumată energia într-o locuință obișnuită, dar și asupra „devoratorilor” de electricitate, adică a celor mai mari consumatori.
Încălzirea reprezintă, de departe, cea mai mare parte a consumului de energie într-o gospodărie, cu peste 60% din total. Urmează apoi apa caldă și împreună acestea contribuie la aproape 80% din factura medie anuală pentru energie.
Aparatele electronice și electrocasnice pe care le utilizăm în locuință – frigiderul, cuptorul cu microunde, mașina de spălat rufe, televizorul etc. – precum și iluminatul au împreună o pondere de circa 20% din consumul total anual de energie într-o gospodărie obișnuită. Mai departe, este util să știți care dintre dispozitivele de uz casnic din locuință utilizează cea mai mare cantitate de energie electrică. Vorbim despre medii statistice la nivel european, nu de situații particulare, care diferă de la o gospodărie la alta.
1. Aparatele „umede”
În fruntea listei se află mașinile de spălat haine, mașinile de spălat vase și uscătoarele de rufe, potrivit experților organizației Energy Saving Trust, din Marea Britanie. Puterea ridicată necesară pentru încălzirea apei pe care o folosesc le face să fie mari consumatoare de energie. De aceea, una dintre recomandările de bază pentru economisirea energiei rămâne aceea de a spăla hainele la temperaturi mai joase și doar atunci când aveți o încărcătură completă.
2. Aparatele „reci”
Prin însăși natura lor, frigiderele și congelatoarele trebuie să funcționeze permanent, astfel încât consumă energie în mod continuu. De asemenea, sunt printre cele mai longevive aparate din casa noastră, putând avea o durată de viață de 17 ani, conform sursei citate. De aceea, atunci când vă cumpărați unul nou, alegeți cel mai mic model care corespunde nevoilor și din clasa energetică cea mai înaltă pe care v-o puteți permite, pe scara de la A la G, clasa A fiind cea mai performantă energetic.
3. Electronicele de consum
De la televizoare, până la laptopuri și console de jocuri, locuințele noastre sunt tot mai pline de aparate electronice, așa că nu e de mirare că au o pondere importantă și în factură. Fiți atenți însă la consumul „fantomă” de energie pe care acestea îl generează, încărcându-vă factura inutil! Pe site-ul România Eficientă găsiți mai multe informații despre acest subiect AICI.
4. Iluminatul
Iluminatul ocupă următorul loc în factura totală de energie a unei locuințe obișnuite. Dacă vă simțiți „în întuneric” atunci când vine vorba despre ce tipuri de iluminat să folosiți în locuință, aflați cum să faceți alegeri potrivite tot de pe site-ul România Eficientă.
5. Aparatele de gătit
Aparatele de gătit din bucătărie – precum plita, cuptorul, ceainicul, cuptorul cu microunde – se află pe al cincilea loc în topul consumatorilor de energie, mai arată Energy Saving Trust (sursa, AICI). Împreună, acestea au o pondere de circa 6% în consumul mediu de energie din gospodărie, arată datele ComAct.
Într-o locuință obișnuită din România, consumul mediu de electricitate poate ajunge la circa 280 kWh/lună, potrivit datelor unuia dintre principalii furnizori de electricitate locali. Compania a realizat și un top al consumatorilor, în fruntea căruia se află: mașina de spălat rufe (55 kWh/lună), frigiderul și calculatorul, fiecare cu un consum mediu de 35 kWh/lună, apoi televizorul (30 kWh/lună).
În următorul infografic, România Eficientă a sintetizat toate aceste informații statistice, care să vă ajute să rețineți principalele date și să aveți o imagine de ansamblu:
Cum puteți să vă reduceți consumul de energie
La nivel individual, consumul este determinat de factori precum: zona climatică, starea clădirii, eficiența anvelopei (ziduri, geamuri, uși, acoperiș), vechimea sistemului de încălzire și producere a apei calde, numărul de utilizatori din locuință, numărul de aparate electrocasnice și electronice și tipul acestora și, nu în ultimul rând, comportamentul personal.
De pildă, la clădirile foarte eficiente energetic, cum sunt cele de tip nZEB (clădiri cu un consum de energie aproape zero) sau ZEB (clădiri cu emisii zero), consumul de energie pentru încălzire poate fi mai mic decât cel pentru nevoile curente (aparate electrice, gătit). De asemenea, o clădire cu emisii zero consumă de aproximativ 10 ori mai puțină energie decât o locuință din clasa energetică G (detalii, AICI).
- Cea mai mare reducere a cererii de energie poate fi realizată prin îmbunătățirea anvelopei clădirii, prin metode precum: îmbunătățirea izolației, eliminarea punților termice, creșterea etanșeității (acoperiș, rame ferestre, uși).
De asemenea, consumul de energie poate fi influențat foarte mult prin reglarea optimă a temperaturii interioare și ventilarea corectă. „Instalarea unui sistem de încălzire eficient cu un control individual al camerei este cea mai importantă investiție”, potrivit unui ghid de consum eficient al energiei publicat pe platforma comact-project.eu, finanțată de UE.
Apoi, optimizarea echipamentelor de încălzire și producere a apei calde prin reglare și mentenanță adecvate este un alt aspect esențial în determinarea valorii facturilor la energie. La fel este și înlocuirea aparatelor electrocasnice ineficiente. Dispozitivele vechi utilizează o cantitate mai mare de energie, de aceea, când bugetul vă permite, înlocuiți-le cu aparate noi mai eficiente.
Orice schimbare bună începe printr-o informare corectă. Pentru a învăța cum puteți deveni mai eficienți energetic, explorați site-ul România Eficientă. Aici veți afla mai multe informații despre cum puteți avea facturi la încălzire care să nu vă dea fiori, cum să produceți apa caldă fără să vă „frigeți” la buzunar și numeroase alte sfaturi utile.