Renovarea aprofundată a școlilor reprezintă cea mai eficientă metodă de a reduce semnificativ consumul de energie din aceste clădiri. În lipsa fondurilor necesare pentru derularea unor investiții atât de ample, există măsuri care pot contribui în mod semnificativ la reducerea pierderilor de energie și la optimizarea consumului de apă, aducând beneficii atât pentru bugetul școlii, cât și pentru mediu. În acest articol, vă prezentăm câteva astfel de intervenții ce pot genera economii de energie și apă, în prezent surse majore de cheltuieli pentru orice școală.
Creați o cultură pentru utilizarea responsabilă a resurselor
În primul rând, comportamentele zilnice ale utilizatorilor clădirii sunt extrem de importante în gestionarea consumului de energie și, implicit, a valorii facturilor. De la personalul administrativ și didactic, până la elevi, cu toții trebuie educați și motivați să contribuie la reducerea risipei.
Așadar, elevii trebuie ajutați să înțeleagă modul în care obiceiurile lor au impact asupra consumului de energie și cum schimbarea acestora poate avea un efect pozitiv. Motivația de a pune cu plăcere în practică sfaturile primite poate fi câștigată dacă li se explică sensul resurselor finite și importanța conservării acestora. Dragostea pentru mediu poate fi cultivată în multe feluri, atât prin cursuri, cât și prin concursuri și excursii, iar informațiile învățate devreme despre utilizarea eficientă a resurselor îi va însoți toată viața. Nu în ultimul rând, încurajați și recompensați ideile și activitățile care vor reduce consumul de apă și energie.
Pași mici cu efecte mari pentru reducerea consumului
Mai departe, iată câțiva pași ce pot fi aplicați de către oricine din școală, pe care inclusiv copiii pot fi încurajați să îi facă:
Țineți robinetele de apă închise atunci când nu sunt utilizate. De exemplu, în timp ce vă spălați pe mâini, utilizați apa doar pentru clătire. Când lăsați robinetul să curgă, pierdeți până la 8 litri de apă pe minut, conform datelor Comisiei Europene.
Stingeți luminile nefolosite, fiecare cantitate mică de energie economisită adunată poate însemna o mare diferență.
Evitați să aprindeți inutil becurile, profitând cât mai mult de lumina naturală a soarelui. O lumină naturală bună, pe lângă reducerea cererii de energie, poate crește atenția, concentrarea și relaxarea, conducând la o performanță școlară îmbunătățită cu până la 18%, conform cercetărilor. Citiți amănunte AICI.
Deconectați dispozitivele electronice încărcate sau care nu mai sunt necesare. Lăsate în priză, acestea se vor transforma în „vampiri energetici”, consumând inutil energie. De pildă, un monitor de PC lăsat aprins peste noapte poate risipi suficientă energie electrică pentru a imprima peste 500 de pagini (sursa: Energy Saving Trust). Aflați mai multe detalii din articolul despre „consumul fantomă” de energie, pe care îl puteți citi AICI.
Monitorizarea consumurilor și repararea defecțiunilor
Un alt pas important este identificarea și repararea defecțiunilor ce generează pierderi de apă și energie, dar și realizarea unor mici investiții ce pot fi făcute. Iată câteva exemple:
Verificați permanent robinetele. Dacă apa picură din robinet și când acesta este închis, reparați-l, altfel puteți pierde până la 1 litru de apă pe oră (sursa).
Introduceți modalități de reducere a cantității de apă utilizată. Dispozitive de conservare a apei (precum limitatoare de debit / robinete cu autoînchidere) sunt simplu de aplicat și economice și pot reduce consumul de apă la jumătate (sursa). Luați în considerare montarea robinetelor cu senzori – vor economisi și apă, și bani.
Verificați să nu aveți scurgeri la toaletă. Un rezervor defect poate duce la pierderi de până la 200 de litri de apă pe zi, echivalent cu a trage apa de 50 de ori, arată Comisia Europeană.
Izolați conductele de apă caldă, pentru a reduce timpul necesar ca apa fierbinte să ajungă la robinete.
Asigurați-vă că sistemele de încălzire funcționează eficient.
Verificați mereu facturile la apă și energie. Faceți citiri regulate ale contoarelor și monitorizați consumurile, lucru care poate fi realizat mai ușor cu ajutorul contoarelor inteligente. Desemnați personal dedicat pentru monitorizarea constantă a consumurilor și eventualelor pierderi.
- Un exemplu de bună practică este oferit de autoritățile locale din Durham (Marea Britanie), care, acum câțiva ani, au implementat un program de reducere a emisiilor de carbon ale școlilor, ce erau responsabile pentru 54% din emisiile de CO2 de la clădirile publice și aveau facturi la energie de peste 7 milioane EUR pe an. Programul a permis școlilor să își acceseze și monitorizeze datele privind consumurile de gaz, electricitate și apă pe un portal online, iar fiecare școală a primit sprijinul unei echipe de specialiști educaționali, care a oferit sesiuni informative pentru elevi, profesori și personal administrativ. Programul a costat 115.000 EUR pe an, acoperind 240 de școli, și a economisit 13.000 de tone de CO2 și 3,05 milioane EUR, potrivit informațiilor cuprinse într-un raport publicat pe InterregEurope.eu.
Măsuri de creștere a eficienței energetice
De asemenea, în lipsa bugetului de investiții pentru o renovare majoră a școlii, există soluții de renovare parțială, ce cresc performanța energetică a clădirii, aducând economii în facturi și un confort sporit.
O astfel de măsură este înlocuirea sistemului de iluminat cu unul eficient energetic, de calitate și care să ofere confort vizual, cu becuri de tip LED, ce consumă mai puțin și au o durată de viață mai mare.
De asemenea, îmbunătățiți termoizolația clădirii, pentru a reduce pierderile de energie prin ziduri și ferestre, sau măcar etanșați orice goluri din jurul ferestrelor și ușilor.
Investiți în producția de energie regenerabilă. Școlile au de regulă suprafețe generoase de acoperiș, ce pot fi o zonă ideală pentru montarea unor panouri fotovoltaice (pentru producția de electricitate) sau solare termice (pentru apă caldă). Acestea vă vor scuti de cheltuielile în creștere cu facturile la energie și, prin injectarea electricității în rețea, pot deveni chiar o sursă de venit pentru școală. În plus, școala va deveni mai „verde”, deci cu emisii mai mici de carbon.
Pentru că valurile de căldură se intensifică, iar școlile nu sunt ferite de temperaturile exterioare tot mai fierbinți, soluțiile bazate pe natură pot fi de ajutor. De exemplu, căutați soluții de umbrire naturală prin amenajări peisagistice. Aflați mai multe din articolul: Cum adaptăm clădirile la efectele tot mai ample ale schimbărilor climatice.
Și pentru că ați ajuns la finalul acestui articol, iată, sumarizate, cele patru direcții principale de acțiune pentru reducerea pierderilor și optimizarea consumului de energie și apă din școli:
Copiii și tinerii de astăzi vor fi avangarda economiei verzi de mâine, așadar este important ca școlile să conducă prin exemplu lecțiile de eficiență energetică și consumul responsabil de resurse pentru întreaga societate.