Skip to main content

A economisi energie nu înseamnă a ne întoarce în întunericul comunist. Contrar unor prejudecăți, economisirea înseamnă evitarea risipei fără sacrificarea confortului personal. Înseamnă a face lucruri simple, la îndemâna tuturor, care presupun un minim efort. Dincolo de măsurile de economisire, sunt necesare investiții ample în renovarea energetică a clădirilor, sector care nu mai poate fi ignorat și pentru care normele europene devin tot mai ambițioase. Iată câteva dintre ideile prezentate în cadrul emisiunii Energy Trends, de către cei doi invitați: Radu Dudău, director Energy Policy Group (EPG), coordonator al proiectului România Eficientă, și Oana Özmen, deputat în Comisia pentru industrii şi servicii.

Noi, prin România Eficientă și ca think tank, încercăm să informăm populația despre mici lucruri prin care pot economisi energie”, a declarat Radu Dudău, oferind și câteva exemple în acest sens.    

El a adăugat că

eficiența energetică nu este doar o lozincă, nu e doar o ocazie de a cheltui bani, ci este realmente cea mai importantă ocazie pe care o avem de a ne reconstrui economia pe niște principii moderne, sănătoase și ecologice”.

Sectorul clădirilor nu va mai putea fi neglijat și pus mereu pe ultimul plan, deoarece, nu-i așa?, clădirile pot aștepta oricât. E vorba nu doar de clădiri, ci de oamenii din clădiri care trebuie apreciați și puși pe primul loc”, a subliniat coordonatorul programului România Eficientă.

La rândul său, deputatul Oana Özmen a prezentat câteva modificări aprobate recent în legislația privind renovarea clădirilor și noi tipuri de cheltuieli eligibile. Ea a subliniat și cât de importante sunt campaniile de informare privind eficiența energetică, cum sunt cele realizate de România Eficientă.

Cei doi specialiști au analizat modele europene de finanțare a investițiilor în renovarea energetică a clădirilor, dar și felul în care se pot aplica în România. În plus, s-a discutat despre inițiativa recentă a Ministerului Energiei de creare a unui Fond Național de Investiții în Eficiență Energetică, dar și despre provocările pe care le întâmpină autoritățile locale în accesarea fondurilor destinate renovărilor.

Eu militez mereu în discursul meu public pentru zona rurală. Nu putem vorbi de eficiență energetică gândindu-ne doar la clădirile din zona urbană. De asemenea, vorbesc mereu despre clădirile de patrimoniu. Și aici va fi o provocare”, a punctat deputatul Oana Özmen.

De asemenea, e nevoie de modele de bune practici pentru renovarea la standard nZEB (nearly zero energy building), cum sunt proiectele realizate prin programul România Eficientă. În acest context, Radu Dudău a anunțat că proiectul finalizat la Liceul Tehnhologic Energetic „Elie Radu” din Ploiești a fost pus la dispoziția unor autorități publice, interesate să obțină fonduri disponibile prin PNRR.

El a mai atras atenția că o urgență în România este să formăm profesioniștii necesari în domeniul construcțiilor la standarde nZEB. Totodată, „este momentul să trecem de la declarații emoționale la acțiune” în privința programelor de eficiență energetică destinate consumatorilor vulnerabili.

Despre beneficiile eficienței energetice se va discuta și la Forumul România Eficientă de pe 24 noiembrie. Deputatul Oana Özmen organizează, de asemenea, în această lună o dezbatere dedicată standardului nZEB.

Urmăriți emisiunea integral și descoperiți amănunte.

Energy Trends este un demers mediatic al EM360, derulat în parteneriat media cu NewsEnergy.ro, ce își propune să contribuie la efortul tuturor părților interesate de a defini un roadmap pentru tranziția energetică a României, de a seta niște obiective pe care România trebuie să și le asume pentru a avea o tranziție energetică adecvată. Printre temele dezbătute alături de invitați, ne dorim să identificăm pașii pe care ar trebui să îi facem, astfel încât să realizăm o tranziție optimă și justă, menținându-ne/sporindu-ne competitivitatea, implementând tehnologiile moderne și dezvoltând pe orizontală industria.