Skip to main content

Ajuns la cea de-a treia ediție, Forumul România Eficientă, o conferință internațională dedicată eficienței energetice în clădiri, s-a desfășurat anul acesta sub tema: Buildings Fit for 55.

Ediția 2021 a avut loc în contextul revizuirii Directivei privind Performanța Energetică a Clădirilor și al Pachetului legislativ Fit for 55, care urmărește reducerea emisiilor de CO2 din UE cu 55% până în 2030, rolul clădirilor fiind esențial în atingerea acestei ținte. Evenimentul a reunit experți, autorități publice și reprezentanți ai industriei pentru a dezbate oportunitățile și provocările sectorului eficienței energetice în clădiri în România și în regiune.

„Angajamentul nostru față de România Eficientă este în mod fundamental dat de faptul că vedem un potențial uriaș în ceea ce privește eficiența energetică în clădirile din România”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, sponsorul oficial al proiectului.

„Suntem deja un reper anual, în fiecare lună noiembrie reușim să reunim experți de top și reprezentanți ai industriei, dar și reprezentanți ai asociațiilor și autorităților europene, pentru a discuta chestiunile cele mai importante în sectorul eficienței energetice în clădiri, dar și elemente de strategie pe termen lung”, a declarat Radu Dudău, director EPG și coordonator al proiectului.

Unul dintre principalele aspecte discutate este că rata de renovare a clădirilor din România rămâne foarte redusă, în ciuda necesarului uriaș de creștere a performanței energetice a acestora. În România, 8 din 10 clădiri (77%) au nevoie de renovare energetică, fiind construite înainte de 1980, în absența standardelor de eficiență energetică pentru anvelopa clădirii. Printre barierele în calea renovării aprofundate se numără informațiile limitate despre stocul de clădiri, lipsa de înțelegere privind consumul de energie și potențialele economii, dar și deficitul de pe piața muncii. Totodată, provocările țin de lipsa stimulentelor pentru renovarea energetică, accesul dificil la produse de finanțare, precum și de mobilizarea redusă a finanțării private. Mai multe detalii găsiți în comunicatul de presă: https://www.romania-eficienta.ro/aproape-8-din-10-cladiri-au-nevoie-de-reabilitare-energetica-insa-rata-de-renovare-ramane-redusa/

De asemenea, ca de fiecare dată, a fost prezentat progresul realizat în cadrul proiectului România Eficientă, accentul fiind pus pe demararea lucrărilor de renovare aprofundată, la standarde nZEB, la Liceul Tehnologic Energetic „Elie Radu” din Ploiești.

România Eficientă se construiește prin cooperare. E nevoie de specialiști atât din mediul privat, cât și din sectorul public și noi încercăm să arătăm prin acest proiect cât de mult putem obține, ca țară, când ne unim forțele și competențele.

Și în acest an, România Eficientă și-a continuat misiunea de a informa și educa publicul că renovarea energetică a clădirilor aduce numeroase beneficii – atât pentru oameni, cât și pentru mediul înconjurător. O clădire eficientă energetic înseamnă în primul rând o clădire mai SĂNĂTOASĂ.

Puteți reasculta oricând dezbaterea integrală, atât în limba româna, cât și în limba engleză, pe pagina specială a evenimentului: https://www.romania-eficienta.ro/romania-eficienta-forum-buildings-fit-for-55/