Cea de-a treia ediție a Forumului România Eficientă, care a avut loc pe 22 noiembrie 2021, a devenit un reper anual al proiectului România Eficientă, cel mai mare program național multianual dedicat eficienței energetice, derulat de Energy Policy Group cu sprijinul sponsorului principal OMV Petrom. Este un eveniment în care reunim experți de top și reprezentanți ai industriei, ai asociațiilor și autorităților europene, pentru a discuta aspectele cele mai importante legate de eficiența energetică în clădiri, dar și elemente de strategie pe termen lung.
Ediția din acest an a avut loc în contextul revizuirii Directivei privind Performanța Energetică a Clădirilor și al Pachetului legislativ Fit for 55, care urmărește reducerea emisiilor de CO2 din UE cu 55% până în 2030, rolul clădirilor fiind esențial în atingerea acestei ținte.
Eficiența energetică în clădiri are un potențial uriaș de dezvoltare în România, care pentru realizare are nevoie de exemple de bune practici, cum sunt cele oferite de proiectul România Eficientă. De aceea, angajamentul OMV Petrom față de acest proiect este unul ridicat, spune Christina Verchere, CEO OMV Petrom, sponsorul oficial al celui mai mare program privat de interes național dedicat promovării eficienței energetice.
Care este adevărata provocare pe termen lung, unde fără să găsim soluții, nu avem nicio șansă să ne realizăm ambițiile naționale în domeniul renovării clădirilor? Explică Radu Dudău, director Energy Policy Group și coordonator al proiectului România Eficientă.
Comisia Europeană vrea să sprijine valul de renovare a clădirilor din Europa printr-o serie de propuneri legislative, dar și cu mijloace financiare substanțiale. Gaspard Demur, Team Leader în cadrul DG Energy, Comisia Europeană, a explicat, la Forumul România Eficientă, ce noi schimbări legislative pregătește instituția de la Bruxelles.
Creșterea performanței energetice a clădirilor oferă soluții la îndemână pentru crizele majore pe care le întâmpinăm în prezent: economică, climatică, socială și energetică, spune Caroline Simpson, Campaign Manager la Renovate Europe. Din păcate, ratele de renovare sunt încă mici în România.
Green Deal își propune să așeze oamenii în centrul tranziției, iar eficiența energetică reprezintă un mod accesibil de a transforma acest slogan în realitate, a declarat, la Forumul România Eficientă, Adeline Rochet, Senior Policy Advisor în cadrul think tank-ului european E3G.
77% dintre clădirile din România trebuie renovate până în 2050, iar rolul autorităților locale în acest proces este esențial. De aceea trebuie să venim în sprijinul lor cu informații clare referitor la modul în care pot accesa fonduri destinate renovării clădirilor și cum pot apela la specialiștii care îi vor ajuta în implementarea proiectelor, a declarat deputatul Oana Ozmen, în cadrul celei de-a treia ediții a Forumului România Eficientă, din 22 noiembrie 2021.
Decarbonarea sectorului clădirilor necesită o regândire a modului în care construim și renovăm. În acest context, e nevoie de discuții privind îmbunătățirile cadrului legislativ necesare pentru realizarea acestor ținte mai ambițioase, a declarat Denisa Diaconu, Policy Analyst și Project Manager în cadrul Energy Policy Group. Forumul România Eficientă este un spațiu pentru astfel de dezbateri.
Ne-am continuat misiunea de a informa și educa
Ca și la edițiile precedente ale Forumului România Eficientă, am prezentat realizările principale ale proiectului. Și în acest an, România Eficientă și-a continuat misiunea de a informa și educa publicul că renovarea energetică a clădirilor aduce numeroase beneficii – atât pentru oameni, cât și pentru mediul înconjurător. Așadar, o clădire eficientă energetic înseamnă în primul rând o clădire mai SĂNĂTOASĂ.
România Eficientă se construiește prin cooperare. E nevoie de specialiști atât din mediul privat, cât și din sectorul public. Asta încercăm să arătăm: cât de mult putem obține, ca țară, când ne unim forțele și competențele.
Cel mai ambițios proiect de renovare a unei școli publice din România
Dincolo de campaniile de educare și informare privind eficiența energetică, prin România Eficientă ne implicăm în comunitățile locale renovând câteva școli publice la standarde tehnologice de vârf. În 2021, România Eficientă a început cel mai ambițios proiect de renovare la standarde nZEB a unei școli publice din România. Este vorba despre un corp de clădire al Liceului Tehnologic „Elie Radu” din Ploiești, care găzduiește atât săli de clasă, la parter, cât și un cămin-internat, la etajele superioare.
Prin astfel de proiecte pilot, vom crea condiții mult mai bune pentru elevi și profesori, dar vom oferi totodată modele de urmat despre ce înseamnă cu adevărat eficiența energetică.
Cătălin Lungu, Conf. univ. dr. ing. la Universitatea Tehnică de Construcții București, a prezentat, în cadrul Forumului, câteva dintre principalele probleme identificate de către echipa de proiect în clădirea școlară, dar și soluțiile tehnologice moderne ce vor fi implementate. Printre ele se află aparate de dezinfectare a aerului pe baza razelor UVC, echipamente ce vor reduce semnificativ rata de transmitere a virusurilor în sălile de clasă.
În procesul de renovare aprofundată pe care îl derulăm la Liceul Tehnologic „Elie Radu” din Ploiești, prin proiectul România Eficientă, punem un accent ridicat pe calitatea luminii, care s-a dovedit că poate spori atenția sau reduce oboseala elevilor. Iată cât de serios am abordat acest aspect:
E nevoie să creștem calitatea luminii în învățământ. Până acum, în România nu s-au elaborat standarde de calitate a iluminatului în școli. De ce sunt importante acestea? Pentru a nu risca sănătatea elevilor, care pot ajunge să aibă probleme de vedere din cauza calității foarte slabe a luminii din școli, explică Răzvan Copoiu, General Manager al Signify. El a atras atenția că, din iulie 2023, tuburile cu fluorescență, prezente acum în circa 95% din școlile din România, vor fi scoase din fabricație și interzise la comercializare.
Compania de stat Electrica s-a alăturat partenerilor care sprijină procesul de modernizare la standarde nZEB a Corpului C10 al Liceul Tehnologic „Elie Radu” din Ploiești, derulat prin proiectul național România Eficientă. Electrica a furnizat un sistem fotovoltaic, prin care clădirea școlară va beneficia de un aport de energie din surse regenerabile. E o preocupare de a așeza cetățenii, și în acest caz, elevii, în centrul tranziției, spune Cristian Radu, Marketing Director la Electrica.
Proiectele demonstrative precum cel de modernizare de la Liceul Tehnologic „Elie Radu” din Ploiești va arata că renovarea aprofundată a unei clădiri poate conduce la economii de energie de peste 60% și, concomitent, la reducerea CO2. În plus, demonstrează ce impact pozitiv poate avea asupra sănătății oamenilor și a stării lor de bine, aspecte ce ar trebui incluse în metodologiile naționale privind renovarea, spune Mihai Moia, Director Executiv ROENEF.
Pentru transpunerea corectă la nivel național a cadrului legislativ european privind standardul nZEB (clădiri cu un consum de energie aproape zero), sunt câteva aspecte care necesită clarificate pentru „a nu ne fura singuri căciula”, a declarat, la Forumul România Eficientă, Horia Petran, președinte Pro nZEB Cluster.
La final, vă prezentăm acum unele dintre cele mai importante declarații ale celor care ni s-au alăturat în acest an, cărora le mulțumim pentru participare.
Puteți urmări din nou, oricând, înregistrarea dezbaterii integrale, atât în limba română, cât și în limba engleză, aici!