Skip to main content

Radu Dudău, director al Energy Policy Group și coordonator al proiectului România Eficientă, explică ce înseamnă proiectul România Eficientă și care este dimensiunea sa.

Ce vă doriți să obțineți prin acest proiect?

România Eficientă se distinge ca un proiect multianual foarte ambițios, prin care ne-am angajat foarte serios în acest domeniu al eficienței energetice în clădiri. Este un domeniu care ni s-a părut foarte important pentru România și ne bucurăm că am găsit această disponibilitate a OMV Petrom de a sponsoriza programul.

Ne-am propus prin acest proiect mare să informăm publicul și, în ultimă instanță, să creăm o cultură a eficienței energetice. Din acest punct de vedere, ne adresăm unui public de la mic la mare: de la grupe de vârstă de școală primară, până la liceeni, studenți și un public adult. Este o zonă de awareness în care am investit multe resurse. De exemplu, pentru a stimula consumatorii casnici să investească în lucrări de renovare, am creat un instrument unic pe piața din România: calculatorul de eficiență energetică. Acesta arată date estimative despre economiile de energie pe care le poate obține în urma reabilitării termice a locuinței, dar și cum scade amprenta de carbon.

Însă, am vrut înainte de toate să știm de unde plecăm. Așa că, încă de la debutul programului România Eficientă, am realizat, cu sprijinul INSCOP Research, cel mai amplu sondaj de opinie realizat la nivel național privitor la eficiența energetică: „Percepția și comportamentul populației cu privire la consumul responsabil de energie și eficiența energetică în clădiri”. Una dintre concluziile sondajului a fost că, în medie, doar 25,7% dintre români fac tot ce pot pentru a consuma energia cât mai eficient și responsabil. Aceasta ne-a arătat cât de mult avem încă de lucru pentru schimbarea mentalității în privința risipei de energie.

Totodată, am sprijinit Organismul Național de Standardizare din România (ASRO) să elaboreze noile standarde naționale, bazate pe cele europene, privind temperaturile ideale, calitatea aerului interior, nivelul de zgomot și iluminatul, pentru a asigura un climat interior sănătos și confortabil. Clădirile noi, dar și cele existente care vor fi supuse unei renovări majore trebuie să respecte, din 2020, aceste noi standarde. Ele sunt obligatorii pentru proiectanții de clădiri, dar trebuie luate în calcul de către auditorii energetici, la evaluarea performanței energetice a clădirilor.”

Ce v-ați propus prin activitățile de renovare a unor școli?

Renovarea unor școli la standarde de top este celălalt obiectiv strategic pe care ni l-am propus prin proiectul România Eficientă. Am început cu o clădire pilot la Liceul Tehnologic „Elie Radu” din Ploiești. Ambiția este ca, după ce finalizăm acest obiectiv, să putem oferi altor autorităților locale și entităților interesate să deruleze lucrări similare un proiect încheiat în bune condiții, pentru care putem prezenta concluziile noastre, atât aspecte financiare, cât și tehnice.

Pe de altă parte, ce ne bucură este că efortul financiar al autorității locale pentru a acoperi cheltuielile cu încălzirea și electricitatea ale acestei școli va scădea semnificativ. Fondurile astfel disponibilizate vor putea fi canalizate în alte direcții, în favoarea comunității locale. În plus, calitatea aerului din această școală se va îmbunătăți. Clădirea va fi mult mai luminoasă și le va permite elevilor să învețe într-un mediu mult mai sănătos. Totodată, în unele săli de clasă au fost prevăzute cu aparate de dezinfectare a aerului pe baza razelor UVC, echipamente ce vor reduce semnificativ rata de transmitere a virusurilor la interior.

România va avea la dispoziție în următorii ani fonduri europene importante destinate renovării energetice a clădirilor. Cum ar trebui să le cheltuim?

România beneficiază de foarte multe fonduri destinate lucrărilor de renovare energetică. Numai prin PNRR, vom avea la dispoziție 2,2 miliarde de euro pentru renovarea clădirilor, iar clădirile publice sunt o țintă importantă în acest plan. Noi susținem că școlile ar trebui să devină ținta principală a strategiilor de renovare. Este foarte important să ne folosim de aceste fonduri publice într-un mod inteligent, pentru a crea niște școli eficiente energetic. De ce?

Știm foarte bine că starea actuală a școlilor din România nu este cea mai bună, iar dincolo de reducerea facturilor la energie, este nevoie de îmbunătățirea calității aerului interior. Primul lucru care te frapează când intri într-o sală de clasă este slaba calitate a aerului interior, ceea ce afectează performanțele școlare ale elevilor. De asemenea, calitatea slabă a iluminatului este o altă problemă din școli. Modernizând sistemul de iluminat, cu ajutorul sponsorului Signify, în proiectul pilot de la Ploiești ne propunem să arătăm cât de mari pot fi beneficiile unui sistem modern de iluminat. Ne dorim ca prin ceea ce facem noi să inspirăm și alte municipalități să așeze școlile pe primul loc atunci când elaborează strategiile locale de renovare.

Pe de altă parte, trebuie să fim conștienți că cele 2,2 miliarde de euro nu vor fi suficiente pentru a acoperi necesarul uriaș de finanțare pe care îl are România pentru modernizarea parcului de clădiri învechit. E nevoie de surse suplimentare, iar mediul privat poate juca un rol esențial. De aceea, credem că este foarte important să încurajăm parteneriatele public-private.

Prin proiectul-pilot de renovare de la Ploiești, ne propunem să creăm un model de referință, astfel încât municipalitățile, autoritățile publice locale și naționale să preia din lecțiile pe care noi le oferim și să le transpună în alte proiecte naționale sau locale.

Prin tot ceea ce facem în proiectul România Eficientă, vrem să punem umărul la „valul de renovări” care va veni și în România.

Sursa: www.economistul.ro