Skip to main content

26 septembrie 2023. România Eficientă, program derulat de Energy Policy Group (EPG) cu sprijinul OMV Petrom, a început un parteneriat cu Renergia, start-up de tehnologie afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca care a dezvoltat prima aplicație mobilă de sustenabilitate din România. Renergia oferă cetățenilor o modalitate inovatoare de a-și reduce facturile la energie, prin crearea unui plan personalizat de eficienţă energetică, cu ajutorul inteligenței artificiale (AI).

Folosind tehnici probabilistice, statistice și de AI, combinate cu expertiză în energie, Renergia generează un bilanț energetic personalizat pentru locuințe. Acest instrument inovator estimează consumul de energie electrică și termică, generând în același timp măsuri de eficiență energetică pentru utilizatori. Printre soluțiile propuse se numără înlocuirea aparatelor electrocasnice, instalarea de sisteme fotovoltaice, izolarea locuinței și utilizarea iluminatului cu tehnologie LED. Scopul principal al aplicației Renergia este de oferi consumatorilor casnici toate informațiile necesare pentru luarea celor mai bune decizii în ceea ce privește reducerea consumului energetic.

Prin această colaborare, România Eficientă și Renergia își unesc forțele pentru a încuraja o utilizare responsabilă a energiei. Suntem încântați să avem în rețeaua noastră de parteneri această echipă de cercetători dedicați, care aduc o perspectivă proaspătă în domeniul eficienței energetice în clădiri. Prin acest parteneriat, reafirmăm angajamentul nostru pentru crearea unui viitor mai durabil și mai eficient din punct de vedere energetic pentru toți cetățenii României”, a declarat Radu Dudău, președinte EPG și coordonator al programului România Eficientă.

Echipa noastră de cercetare de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a depus un efort extins pentru a crea acest instrument complex, care le va oferi oamenilor capacitatea de a lua decizii informate pentru reducerea costurilor cu energia, precum și a impactului asupra mediului. Soluțiile noastre se concentrează pe sectorul rezidențial, având în vedere importanța sa în tranziția verde. Suntem bucuroși de acest parteneriat dintre România Eficientă și Renergia. Împreună, avem aceeași misiune: aceea de a ajuta societatea să consume într-un mod inteligent și responsabil energia”, au declarat coordonatorii proiectului Renergia, Dr.ing. Alexandru Mureşan și Dr.ing. Dacian Jurj.

Astfel, România Eficientă și Renergia își completează eforturile de a susține consumatorii pentru utilizarea eficientă a energiei. În ansamblu, eficiența energetică aduce economii financiare,  îmbunătățește calitatea vieții cetățenilor, contribuie la protejarea mediului și sprijină o economie mai sustenabilă.

***

Despre România Eficientă

România Eficientă este un proiect privat de anvergură națională, realizat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat și cu finanțarea OMV Petrom. Proiectul a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național de promovare a eficienței energetice. România Eficientă își propune să sprijine atingerea țintelor României pentru 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice, atât prin campanii de informare și educare, cât și prin realizarea unor proiecte concrete de renovare majoră în școli publice din diferite regiuni ale țării. Mai multe detalii găsiți pe site-ul romania-eficienta.ro.

Despre Energy Policy Group

Asociația Energy Policy Group (EPG) este un think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, fondat în 2014. EPG contribuie la realizarea unui sistem energetic avansat din punct de vedere tehnologic, sustenabil și acceptabil social. De asemenea, EPG promovează politici și măsuri de decarbonare pe termen lung în toate domeniile economice: energie, clădiri, transporturi, industrie, agricultură.

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom.

OMV Petrom este o companie în care acționarii români dețin peste 42% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 21,7% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 6,4% sunt deținute de alți investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori din Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 39 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2022. În aceeași perioadă, compania a investit aproximativ 17 miliarde de euro. În anul 2022 impozitele plătite de OMV Petrom au asigurat 7% din veniturile fiscale ale României.

Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În perioada 2007 – 2022, compania a alocat circa 120 milioane de euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom și-a anunțat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice privind riscurile și oportunitățile asociate schimbărilor climatice. OMV Petrom raportează anual progresul realizat în ceea ce privește implementarea acestor recomandări.