Sfaturi pentru a economisi din facturile de încălzire și electricitate și pentru protejarea mediului înconjurător
Statisticile arată că 27% din energia utilizată în UE se consumă în locuințe. Segmentarea consumului este, conform studiilor realizate la nivelul întregii Uniuni, astfel: 62,8% pentru încălzire, 15,1% pentru încălzirea apei, 14,5% pentru iluminat și device-uri electronice, 0,4% răcire, 6,1% gătit.
Fiecare dintre aceste puncte merită urmărite de fiecare dintre noi pentru a îmbunătăți consumul de energie din locuințe. Vă prezentăm în continuare câteva sfaturi pe care le puteți pune în practică pentru facturi cât mai reduse și un impact limitat asupra mediului.
MĂSURI PENTRU O ÎNCĂLZIRE MAI EFICIENTĂ A LOCUINȚEI
Deși aceste măsuri cer investiții inițiale, implementarea lor va conduce la economii semnificative de-a lungul anilor.
- Înlocuirea sistemelor de încălzire și de producere a apei calde cu altele mai performante
Producătorii și specialiștii în instalații recomandă înlocuirea boilerelor, de exemplu, o dată la 15 ani. Dar, facturile ridicate la căldură pot fi un motiv la fel de întemeiat pentru o înnoire. Aceasta pentru că echipamentele moderne sunt concepute pentru a fi mai eficiente energetic și, prin aceasta, reduc consumul de combustibil sau de curent electric și vă permit să reduceți, astfel, facturile la întreținere.
- Amplasarea panourilor solare, atunci când arhitectura vă permite
Instalarea panourilor solare vă va ajuta să produceți energie pentru cerințele locuinței dumneavoastră, conducând la economii. Dimensiunile acestora depind însă de sezonalitate și de numărul de celule fotovoltaice. Panourile solare reprezintă o investiție cu beneficii pe termen lung, având o durată de viață de 25-30 de ani și, în plus, pot conduce la creșterea valorii imobilului.
- Utilizarea pompelor de căldură
Pompele de căldură sunt sisteme de încălzire și de răcire a locuinței din ce în ce mai utilizate în Uniunea Europeană. În România, folosirea acestora este încă la început de drum. Pompele de căldură extrag energia termică din aer, apă sau sol și o transferă în interior; transformarea se face cu ajutorul unui agent termic nepoluant, care trece printr-un proces termodinamic de compresie și expansiune. Pompele de căldură sunt clasificate cu ajutorul indicelui COP (Coefficient of Performance), care arată de câte ori este mai mare cantitatea de căldură produsă decât cea consumată. Statisticile arată că eficiența unei pompe de căldură poate să fie de 600% (adică produce de 6 ori mai multă căldură decât consumă), față de o eficiență variind între 50 și 95% în cazul unui sistem de încălzire pe bază de gaz natural. (Sursă: https://www.eec.org.au/for-energy-users/technologies-2/heat-pumps)
CONTROLUL PIERDERII DE CĂLDURĂ DIN LOCUINȚĂ
Încălzirea locuințelor se face cu un consum însemnat de energie, de aceea este necesar să fim atenți la pierderea căldurii din interior.
- Termoizolarea pardoselii
Acest pas este util celor care locuiesc în case ori la parterul clădirilor. În cazul în care locuiți la etaj, această măsură nu este necesară. În cazul în care pardoseala este realizată din beton, amplasarea unui strat dintr-un material izolator, sub finisaj, va diminua pierderile de căldură, ceea ce va reduce consumul de energie.
- Termoizolarea podului sau a mansardei
Unele studii arată că 25% din energia pierdută de o clădire corespunde acoperișurilor. De aceea, termoizolarea podului, a mansardei sau a acoperișului, acolo unde acestea sunt posibile, va conduce în timp la reducerea pierderilor de căldură. Deci, va fi nevoie de mai puțină energie pentru a încălzi sau răci încăperile, la standardul de confort dorit.
- Utilizarea de termostate programabile
Aceste sisteme vă permit să utilizați centrala exact atunci când aveți nevoie, fără a risipi energia. Spre exemplu, anumite termostate vă permit să reglați temperatura și pornirea centralei în funcție de programul săptămânal al familiei dumneavoastră, să porniți centrala cu 30 de minute înainte de a vă trezi, să reduceți temperatura cu 30 de minute înainte de ora de culcare etc.
- Decorarea încăperilor pentru a eficientiza acțiunea caloriferelor
Pierderea căldurii nu se realizează doar către exterior, ci se produce uneori și în interiorul camerelor. Aceasta pentru că suntem tentați să ascundem calorifele după canapele, mese sau alte elemente de mobilier, iar acestea vor bloca răspândirea căldurii în încăpere sau chiar o vor absorbi.
MICI SCHIMBĂRI DE COMPORTAMENT
Prin mici schimbări în obiceiurile zilnice, puteți reduce consumul de energie, fără a face însă rabat de la confort. Pentru familiile cu copii, este util ca și celor mici să li se explice aceste diferențe, pentru ca efectul să fie sporit.
– Stingeți luminile atunci când nu sunteți în cameră sau alegeți becuri cu senzor pentru zonele de tranzit, holuri, scări etc. De asemenea, opriți funcționarea televizoarelor sau a altor sisteme electronice. Veți evita, astfel, un consum inutil de energie.
– Alegeți echipamente mai performante, atunci când această măsură este posibilă. Spre exemplu, laptopurile consumă mai puțin decât desktopurile.
– Economisiți apa caldă. Încălzirea apei menajere este o sursă importantă de consum al energiei. De aceea, utilizarea atentă vă poate aduce economii la facturi. Printre metodele pe care le puteți pune în practică: alegeți să faceți duș în loc de baie. Statisticile arată că umplerea căzii cu apă cere 12,5 minute, pe când un duș durează în medie 6 minute. De asemenea, puteți folosi un cap de duș cu buton de oprire. O altă metodă de economisire este repararea instalațiilor care picură și care ar putea crea un consum inutil de apă caldă.
– Umpleți mașina de spălat vase (fără a o supraîncărca). Explicația este similară celei corespunzătoare mașinii de spălat rufe: un ciclu de spălare va cere aceeași cantitate de energie și de apă, indiferent de câte obiecte se află în interior.
– Atunci când folosiți cuptorul, optați pentru vase de sticlă sau ceramică. Folosind aceste materiale va fi nevoie de o temperatură a cuptorului mai redusă, pentru același rezultat delicios, comparativ cu tăvile din metal.
– Aerisiți cu fereastra larg deschisă, în reprize scurte. Acest mod de a împrospăta aerul din încăperi, adică deschiderea ferestrei pentru câteva minute, este mai eficient energetic decât dacă lăsați fereastra întredeschisă de-a lungul câtorva ore.
– Alegeți o temperatură mai scăzută în timpul nopții. În mod natural, temperatura corpului scade atunci când adormim, iar o temperatură mai scăzută în jur ne poate ajuta să ne odihnim mai bine. Medicii recomandă ca, în timpul orelor de somn, temperatura din încăpere să fie între 15,6 și 19,4°C. (Sursă: https://www.sleepfoundation.org/bedroom-environment/best-temperature-for-sleep).
Sperăm ca aceste recomandări să vă fie de folos și vă invităm să citiți și celelalte sfaturi de economisire de pe site-ul nostru, pe care le găsiți aici: https://www.romania-eficienta.ro/cat-si-cum-economisim/ .
SURSE:
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Energy_consumption_in_households
https://restartenergy.ro/energie-solara/panouri-fotovoltaice-3-beneficii-imediate-ale-instalarii/
https://www.sciencedirect.com/topics/engineering/heat-loss-in-building
https://www.houselogic.com/save-money-add-value/save-on-utilities/programmable-thermostats/
https://www.wolf.eu/en-de/advisor/saving-energy-in-your-home