În fiecare an, pe data de 5 martie, este sărbătorită Ziua Mondială a Eficienţei Energetice, pentru a crește gradul de conştientizare asupra consumului responsabil și sustenabil de energie, reducând astfel impactul nostru asupra mediului înconjurător. În contextul acestei zile internaționale, reprezentanți ai proiectului România Eficientă au fost alături de copiii prezenți la expoziția „Școala Verde – Și eu pot fi Retrofit!”, găzduită de Palatul Parlamentului.
Elevi ai câtorva școli gimnaziale din sectorul 6 al capitalei și-au expus lucrările de creație artistică (colaje, pictură, graffitti, gravură, machete) pe tema eficienței energetice. Cum văd cei mici școlile viitorului: eficiente energetic, producând energie din surse regenerabile, așadar prietenoase cu mediul înconjurător.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Sectorului 6, București, cu sprijinul Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, fiind susținut și de programul România Eficientă, care are, la rândul său, o componentă educațională importantă.
Radu Dudău, director Energy Policy Group (EPG) și coordonator al proiectului România Eficientă, a participat la eveniment, împreună cu deputații care au sprijinit organizarea acestei expoziții: Oana Ozmen – secretar al Comisiei, Bende Sándor – Președinte, Ioan Mang – Vicepreședinte, Florin Alexe – membru al Comisiei. La eveniment au participat și Ciprian Ciucu – Primarul Sectorului 6, Iuliana Leca – director în cadrul Primăriei Sectorului 6.

„România Eficientă e un program privat, înrudit în spirit cu ceea ce colegii de la Sectorul 6 au reușit până acum. Ce ne propunem este să punem la dispoziția autorităților locale proiectele din școlile noastre, bunele practici pe care le acumulăm și tot ce putem face ca în toată țara să fie finanțate programe publice de eficientizare energetică a școlilor și a altor clădiri publice în primul rând”, a declarat Radu Dudău, președinte EPG.
El a adăugat că educația este esențială în acest domeniu al eficienței energetice, unde adesea copiii sunt cei care își educă părinții.

„Copiii au fost cei care au oferit tuturor celor prezenți o lecție importantă. Îi felicit pentru creativitatea și munca lor și nu pot decât să le mulțumesc cadrelor didactice care îi îndrumă. Avem nevoie de astfel de inițiative precum cele realizate de școlile din Sectorul 6 și prin proiectul România Eficientă”, a spus deputatul Oana Ozmen.
„Copiii trebuie să înțeleagă ce înseamnă eficiența energetică, protejarea mediului. De aceea am gândit un proiect integrat care include și obiective de educație în acest sens. Ei sunt generația care va duce mesajul mai departe, care ne va asigura viitorul. Cred că e un drum care ar trebui urmat și transmis prin școli”, a declarat Ciprian Ciucu, Primarul Sectorului 6 din București.
Școala trebuie să își pună amprenta asupra elevilor și în privința educației de mediu. „Sunt copii care și-au dat seama că mediul trebuie protejat și mă bucur că încep să înțeleagă de la vârsta aceasta”, a afirmat Bende Sándor, Președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.
„Un copil care învață la școală să stingă lumina când iese din cameră, să închidă geamul când funcționează sistemul de climatizare, va cere și părinților același lucru. Experiența pe care o am din învățământ spune că reușim foarte mult educând copiii ca prin ei să educăm și părinții”, a spus, la rândul său, Ioan Mang, vicepreședinte al Comisiei de industrii și servicii.
„Aici este vorba de modele. Iar ce am reușit noi la nivelul Comisiei de industrii și servicii este să dovedim că putem să lăsăm deoparte toate animozitățile politice și să lucrăm împreună pentru susținerea eficienței energetice”, a conchis deputatul Florin Alexe.

Cei mici au primit aplauzele bine-meritate pentru lucrările lor și au promis că vor fi mereu atenți să nu lase apa să curgă ori să stingă lumina când ies dintr-o încăpere. Ei au înțeles că eficiența energetică nu înseamnă să ne compromitem confortul, ci că putem obține același confort sau chiar unul sporit utilizând doar energia de care avem nevoie, fără să o risipim.