Skip to main content

Cât și cum economisim

Sfaturi pentru a economisi din facturile de încălzire și electricitate și pentru protejarea mediului înconjurător

Încălzire și răcire

Izolația

Economisiți curent

Spălați inteligent

În bucătărie

Sfaturi pentru a economisi din facturile de încălzire și electricitate și pentru protejarea mediului înconjurător

cat si cum economisim romania eficienta

Încălzire și răcire:

Nu încălziți prea tare apa. Setați boilerul la o temperatură de încălzire a apei de maximum 60 °C, pentru a-i asigura o funcționare eficientă și igienică.
În zilele toride, trageți draperiile și jaluzelepentru a opri razele soarelui.
Răcoriți-vă cu ajutorul unui ventilator. Ventilatoarele consumă mult mai puțin decât aparatele de aer condiționat.

Izolația:

Înlocuiți ferestrele simple cu ferestre cu dublu vitraj. Ferestrele cu dublu vitraj pierd cu 50-70 % mai puțină căldură.
Nu puteți monta ferestre cu dublu vitraj? Folosiți draperii groase sau panouri izolante detașabile pentru a opri aerul rece de afară.
Simțiți curent în casă? Înseamnă că pierdeți căldură. Puteți economisi energie etanșeizând cadrele de ferestre și acoperind spațiile de sub uși. Chiar și adăugarea unui capac peste gaura cheii (la clanțele vechi) poate ajuta!
cat si cum economisim - romania eficienta
cat si cum economisim - romania eficienta

În bucătărie:

Cumpărați aparatură care consumă mai puțin curent. În UE, multe produse de uz cotidian precum frigiderele, mașinile de spălat și cuptoarele poartă eticheta energetică a UE, care vă ajută să alegeți un model care consumă mai puțin. Eficiența energetică este evaluată pe clase, de la A+++ (cea mai eficientă) până la G (cea mai puțin eficientă). De exemplu, o mașină de spălat vase cu clasa A+++ poate consuma doar jumătate din energia pe care o consumă o mașină cu clasa D.
Verificați dacă ușa cuptorului se închide etanș. Dacă trebuie să cumpărați un cuptor nou, alegeți unul din clasa A. De-a lungul vieții produsului, diferența de consum între un cuptor de clasa A și unul de clasa D poate însemna economii de câteva sute de euro.
Dacă aveți mașină de spălat vasele, nu mai spălați vasele cu mâna. Mașinile moderne de spălat vase consumă mai puțină apă și energie – și cele mai multe au un mod „Eco”. Atenție însă, avantajul se simte doar dacă umpleți mașina de spălat!

Spălați inteligent:

Umpleți mașina de spălat rufe. Nu o porniți pentru doar câteva haine. Așteptați să se adune destule rufe pentru a o folosi la capacitate maximă, fără să depășiți însă greutatea permisă.
Alegeți cea mai scăzută temperatură adecvată materialului. În zilele noastre, detergenții sunt atât de eficienți încât pot curăța majoritatea hainelor la temperaturi scăzute.
Nu folosiți funcția de prespălare dacă rufele nu sunt foarte murdare.
Evitați pe cât posibil să folosiți uscătorul de rufe. Un ciclu de uscare poate folosi de două ori mai multă energie decât un ciclu de spălare.
cat si cum economisim - romania eficienta
cat si cum economisim - romania eficienta

Economisiți curent:

Înlocuiți becurile cu incandescență sau cu halogen cu becuri care consumă mai puțin. Un bec cu LED poate dura circa 20 de ani, timp în care vă permite să economisiți. Deconectați-vă aparatura când nu o folosiți. Dispozitivele inteligente conectate la internet (televizoare inteligente, console de jocuri, imprimante) produse înainte de 2016 pot consuma până la 80 de wați în modul standby. Conectați-le la un prelungitor cu întrerupător și prize multiple, pentru a opri cu ușurință alimentarea.
Întrebați-vă furnizorul de energie dacă există posibilitatea de vă instala un contor inteligent. Sistemele de contorizare inteligente pentru gaz și curent vă pot ajuta să consumați cu 3% mai puțină energie.

Mihnea Costoiu, rectorul Universitaţii Politehnică Bucureşti 2:08

Mircea Dobre, Facility Manager OMV Petrom 0:50

Daniel Apostol, jurnalist 1:40

Știați că…

Izolație mai bună

Ferestrele cu dublu vitraj pierd cu 50-70% mai puțină căldură?

Facturi mai mici

Spălarea hainelor la 30° sau scoaterea electrocasnicelor din priză atunci când nu sunt in uz  vă pot micșora factura de energie electrică?

Temperaturi potrivite

Temperatura prea scăzută din frigider vă poate aduce costuri suplimentare? Pentru a evita acest lucru setați temperatura astfel: 4-6 °C (frigider) și -18 °C (congelator).