Proiectul România Eficientă

România Eficientă

este cel mai mare proiect privat, de interes public național, de promovare a eficienței energetice, derulat de Energy Policy Group și susținut de OMV Petrom.

Misiune și valori

România Eficientă a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național multianual de promovare a eficienței energetice, până în 2022. Prin acest proiect, ne propunem să sprijinim atingerea țintelor României pentru anul 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice.

Proiectul devine cu atât mai important în contextul Pactul Ecologic European (European Green Deal), care pune un foarte mare accent pe eficiență energetică, unul din pilonii de bază ai noilor politici europene, precum și pe renovarea clădirilor.

Eficiența energetică are un potențial enorm în România, unde cele mai multe dintre clădirile existente sunt construite înainte de ’90 și au pierderi energetice de 2-3 ori mai mari decât clădirile moderne. Măsurile simple de eficiență energetică pot reduce cu până la 40% consumul de energie al unei clădiri.

Programul România Eficientă are două direcții strategice principale:

1

Informare și educare

Continua îmbunătățire a eficienței energetice poate fi atinsă doar dacă vom înțelege cu toții beneficiile acesteia. De aceea ne adresăm permanent publicului larg, tuturor categoriilor de consumatori – casnici sau comerciali, cărora le explicăm aceste beneficii, oferind sfaturi pentru un consum eficient de energie. Ne implicăm și în școli, prin campanii de educare adresate elevilor.
De asemenea, desfășurăm programe dedicate membrilor administrației publice, prin module de training privind eficiența energetică. Totodată, ne implicăm activ în identificarea oportunităților și problemelor ce țin de implementarea programelor de eficiență energetică la nivel național, prin grupuri de lucru la nivel de experți.
Un public larg sensibilizat și informat, dar și administrații publice educate, responsabile și implicate vor putea împreună să contribuie decisiv la atingerea punctelor spre care țintim acum.
2

Realizarea unor proiecte-pilot de eficientizare energetică

Să investești în lucrări de eficiență energetică pentru o școală înseamnă să investești în viitor. Profesorii și elevii vor studia într-o clădire sănătoasă, într-un mediu care conduce la creșterea atenției, a performanței școlare, dar și a sănătății. De aceea, prin proiectul România Eficientă vom derula niște proiecte pilot de eficientizare a unor școli din țară la noi standarde nZEB, care să aibă un rol de referință din punctul de vedere al standardelor de renovare. Lucrările presupun utilizarea unor tehnologii moderne, cu un consum scăzut de energie, monitorizarea acestora și introducerea unor standarde de referință prin raportarea la bunele practici internaționale.

Acele obiective și comunități care vor face obiectul proiectelor noastre pilot sunt menite să servească drept exemplu pozitiv, mobilizator.

despre romania eficienta

Despre proiectul “România Eficientă”

Christina Verchere, CEO OMV Petrom 1:16

Radu DUDĂU, Energy Policy Group (EPG) 3:02

Iuliana Chilea, Director General ASRO 1:38