INTERVIU CU RADU DUDĂU, cofondator și director al Energy Policy Group

Într-o țară ce suferă în mod congenital de risipă și ineficiență, nefiind obișnuiți să gândim în termeni de optimizare, România Eficientă, cel mai mare program național privat pentru eficiență energetică, își propune să schimbe mentalități, să producă un mindset orientat spre eficientizare. Combaterea risipei de energie a devenit și mai importantă în contextul noului Pact Climatic European, ce va fi mai dur resimțit de statele est-europene, spune profesorul Radu Dudău, coordonatorul proiectului România Eficientă, într-un interviu acordat revistei „Economistul” și EM360.

radu dudau - video - romania eficienta

Pe ce parte a marelui joc energetic la nivel european sau regional își planifică și acționează România să fie?

România se află, pe de o parte, într-un moment critic pentru propria dezvoltare în ceea ce privește sectorul energetic și, pe de altă parte, prinsă într-o evidentă schimbare de paradigmă la nivel european legată de politicile energetice. Dacă e să încep cu a doua parte, vedem dinspre Bruxelles o transformare amplă și profundă, care ține de Pactul Climatic din cadrul European Green Deal – un program extrem de ambițios, care vizează diminuarea completă, până la net zero, a emisiilor de carbon în UE până în 2050.

Nu sunt sigur că mulți decidenți din România și poate și din alte state membre își dau seama cât de bogată în implicații este o astfel de decizie. Ea presupune o transformare profundă în toate statele membre, care va fi, probabil, mai dur resimțită în țările est-europene, ce au încă o structură a sistemelor energetice proprie anilor 1970, orientată predominant pe producția și consumul de combustibili fosili.

Leave a Reply