Cea de-a doua ediție a conferinței „Standarde nZEB – Eficiența Energetică și Materiale de Construcții”, ce a avut loc pe data de 28 octombrie, la Palatul Parlamentului, în parteneriat cu programul România Eficientă, a adus în prim plan importanța construirii sau renovării la standarde nZEB a clădirilor, în contextul nevoii de a reduce costul facturilor la energie, dar și al provocărilor climatice.

Iată câteva dintre principalele idei prezentate în cadrul conferinței:

  • Eficiența energetică are un potențial imens de a reduce facturile, amprenta de CO2, de a crește confortul copiilor noștri în școli.
  • E important să avem proiecte pilot, care să ne aducă în față aceste beneficii. Este important ca legislația să fie updatată și să consolidăm acele instituții cu rol de control, cum este Inspectoratul de Stat pentru Construcții.
  • Educația este foarte importantă pentru a avea rezultate în domeniul eficienței energetice.
  • Și la noi piața va cunoaște o familiarizare cu aceste standarde și vom vedea atât în sectorul rezidențial, cât și în cel al clădirilor publice și comerciale, clădiri noi, dar și renovări reușite la standarde nZEB.
  • Programul România Eficientă este o inițiativă unică de creare a unei culturi a eficienței energetice în sectorul clădirilor la nivel național.

Conferința a fost organizată de către deputatul Oana-Marciana Özmen, secretar al Comisiei pentru industrii și servicii, alături de Anca Dragu, președinte al Senatului României, și deputatul Sándor Bende, președinte al Comisiei pentru industrii și servicii, în parteneriat cu România Eficientă. La eveniment au mai participat ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, ambasadori și alți reprezentanți ai unor ambasade, parlamentari, reprezentanți ai unor autorități locale, precum și ai unor asociații și companii de profil.