În contextul actual al schimbărilor climatice și al creșterii costurilor energetice, economisirea resurselor trebuie să reprezinte o prioritate pentru fiecare dintre noi, indiferent de vârstă. Printr-un comportament de consum responsabil, putem contribui la diminuarea risipei inutile de energie acasă, la școală sau la locul de muncă, pentru un viitor mai bun al comunității și al întregii planete.
Atât elevii, cât și profesorii pot juca un rol important în adoptarea și promovarea unor practici eficiente de utilizare a energiei în mediul școlar, pentru o școală mai sustenabilă, cu un impact mai mic asupra mediului.
Conform unui studiu realizat de Carbon Trust, consumul energetic al unei clădiri poate înregistra o scădere de până la 20% prin aplicarea măsurilor de eficientizare a energiei utilizate pentru iluminat, menținerea confortului termic și funcționarea aparatelor electrice (sursă). Acest articol vă prezintă o serie de sfaturi simple și eficiente care pot fi aplicate zilnic, pentru a asigura confortul necesar bunei desfășurări a activităților educative, cu un consum mai scăzut de energie.
Iluminatul încăperilor
Utilizarea luminii naturale este preferabilă surselor de iluminat artificial, atunci când acest lucru este posibil. Studiile arată că lumina soarelui are o contribuție importantă în menținerea unei stări de spirit pozitive, protejarea sănătății și creșterea eficienței procesului de învățare, prin susținerea capacității de concentrare.
În zilele însorite, deschideți jaluzelele sau înlăturați draperiile ferestrelor care nu sunt expuse direct luminii solare. În cazul ferestrelor orientate spre sud, pentru a evita lumina prea puternică și căldura excesivă, reglați jaluzelele pentru a direcționa lumina spre tavan și pereți.
Atunci când folosiți lumina artificială, luați în considerare faptul că sistemele clasice de iluminat pot avea mai multe becuri decât sunt necesare pentru iluminarea corespunzătoare a zonei sau încăperii în care sunt poziționate. Testați posibilitatea de a elimina o parte dintre aceste becuri, pentru a evita consumul inutil de energie electrică.
În măsura în care instituția școlară poate aloca fonduri în această direcție, becurile de tip LED reprezintă o investiție cu rezultate semnificative în scăderea facturilor de energie electrică. Becurile LED consumă cu până la 75-80% mai puțină energie și au o durată de folosire de 25 de ori mai mare decât becurile clasice. (sursă)
De asemenea, instalarea senzorilor de mișcare poate eficientiza iluminatul zonelor din școală care nu sunt folosite în mod constant, cum ar fi coridoarele, grupurile sanitare sau spațiile folosite pentru depozitare.
Atât elevii, cât și profesorii trebuie să se asigure că au stins toate luminile atunci când părăsesc sala de clasă în timpul pauzelor, a orelor desfășurate în laboratoare sau sala de sport, și la finalul zilei.
Aerisirea clasei și păstrarea unei temperaturi confortabile
Mici schimbări de comportament și o doză ceva mai mare de atenție pot contribui la asigurarea menținerii calității aerului din interior și a unei temperaturi constante și confortabile.
În timpul lunilor călduroase, aerisiți clasa dimineața, atunci când temperatura este mai scăzută. Dacă este necesar să repetați procesul pe timpul zilei, deschideți ferestrele pentru o durată scurtă de timp, de ordinul minutelor. De asemenea, dacă acest lucru nu contravine măsurilor de siguranță, geamurile pot fi lăsate deschise pe timpul nopții, când aerul este mai răcoros.
Pentru o funcționare eficientă a sistemului de ventilație a clădirii, este bine să ne asigurăm că gurile de aerisire nu sunt blocate de elemente de mobilier sau alte obiecte și să anunțăm personalul responsabil de mentenanță dacă această condiție nu este îndeplinită. Este valabil și în cazul caloriferelor și al radiatoarelor, pentru a nu fi împiedicată circulația aerului cald.
Mențineți închisă ușa clasei atât pe durata zilei, cât și la finalul orelor de curs, pentru a evita pierderile de căldură, respectiv aer rece.
Sistemele de încălzire atât de necesare pentru asigurarea unei temperaturi plăcute în timpul lunilor reci se află în topul consumatorilor de energie. Pentru limitarea risipei inutile de energie termică, ar trebui încălzite prioritar spațiile folosite intensiv, cum ar fi sălile de clasă și laboratoarele. Holurile care se află de obicei în interiorul clădirii sunt mai puțin expuse la efectele fluctuațiilor de temperatură din exterior. Nu necesită același nivel de încălzire nici spațiile folosite pentru depozitare și mentenanță. Desigur, pentru maximizarea efectului, ușile de trecere dintre aceste spații trebuie ținute închise.
Pentru a păstra căldura acumulată în încăperi în timpul zilei, toate ferestrele trebuie să fie închise și acoperite cu draperii sau jaluzele la finalul zilei de școală.
În weekend, zilele libere și în perioada vacanțelor școlare, sistemul de încălzire ar trebui setat pe minim.
Folosirea eficientă a echipamentelor electronice
Computerele, retroproiectoarele și celelalte echipamente electrice utilizate în cadrul activităților de învățare consumă energie și atunci când sunt în modul stand-by sau nu sunt deconectate de la sistemul de alimentare cu energie electrică.
Închideți monitorul calculatorului atunci când nu-l utilizați, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp.
Setați o durată scurtă pentru intrarea calculatoarelor din clase și laboratoare în modul sleep, pentru a evita consumul inutil de electricitate în timpul pauzelor și opriți-le la finalul zilei. Toate dispozitivele electronice trebuie scoase din priză pe durata weekend-urilor și a vacanțelor școlare.
Consumul responsabil al apei
Și consumul eficient al apei limitează necesarul de energie al școlii. Atunci când vă spălați mâinile, deschideți robinetul numai în timpul clătirii și asigurați-vă că l-ați închis corespunzător după ce ați terminat. Statisticile arată că putem economisi peste 22 de litri de apă pe zi, dacă închidem robinetul în timp ce ne săpunim mâinile. (sursă)
Raportarea defecțiunilor
Caloriferele care nu se mai încălzesc corespunzător, robinetele care picură sau rezervoarele defecte ale toaletelor, care curg în permanență, sunt tot atâtea exemple ale risipei inutile de resurse. Atunci când observați astfel de probleme, anunțați personalul responsabil, pentru ca defecțiunile să fie remediate în cel mai scurt timp.
În încheiere, vă invităm să consultați infograficul pe care vi l-am pregătit pentru a reține cele mai importante sfaturi practice pentru creșterea eficienței energetice în școli. Vă recomandăm să îl păstrați la îndemână sau chiar să îl printați și afișați în sălile de clasă, pentru a contribui la creșterea conștientizării și o adoptare mai rapidă a schimbărilor de comportament necesare pentru evitarea risipei de energie în mediul școlar.
O școală mai verde începe cu obiceiuri sănătoase de consum energetic, iar impactul unei comunități școlare informate și implicate în această direcție poate fi unul enorm. Copiii, susținuți de profesori, vor deveni cei mai importanți promotori ai unui stil de viață ecologic, care protejează atât sănătatea și starea de bine, cât și natura.