Clădirile eficiente energetic joacă un rol crucial în asigurarea unor condiții de locuire de calitate, care susțin atât sănătatea, cât și confortul ocupanților. Locuințele proiectate sau renovate pentru a fi eficiente energetic oferă o calitate a vieții superioară, iar prin reducerea consumului de energie contribuie la scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră și la combaterea schimbărilor climatice, benefice atât pentru oameni, cât și pentru planetă.
Condițiile de locuit inadecvate, precum umiditatea ridicată, încălzirea insuficientă sau ventilația deficitară sunt asociate cu o varietate de probleme de sănătate, care includ afecțiunile respiratorii, bolile cardiovasculare, tulburările de anxietate sau stresul, aflat la baza sindromului de oboseală cronică. De asemenea, nivelul ridicat de zgomot provenit din exterior și un iluminat ambiental care nu oferă confort vizual afectează confortul și productivitatea.
Organizația Mondială a Sănătății recunoaște “Sindromul clădirii bolnave”, care desemnează o categorie de simptome care nu au o cauză clar identificată, dar sunt strâns legate de condițiile de locuire, în special de calitatea aerului interior.
Calitatea aerului interior și sănătatea respiratorie
Barometrul clădirilor sănătoase 2024, publicat de Institutul European pentru performanța clădirilor (BPIE), atenționează asupra faptului că 1 din 4 cetățeni europeni locuiesc în clădiri în care calitatea aerului interior este inferioară standardelor stabilite la nivel național.
Asociația Americană de Pneumologie (American Lung Association) estimează că aerul interior poate fi de 2-5 ori, sau chiar de până la 100 de ori mai poluat decât cel din exterior.
Ventilația deficitară, umiditatea crescută și prezența poluanților, cum ar fi mucegaiul, acarienii și compușii organici volatili afectează întreaga populație, în special copiii, vârstnicii și persoanele care suferă de anumite afecțiuni precum astmul.
Astfel, oamenii care locuiesc în “clădiri bolnave” au cu 66% mai multe șanse să dezvolte probleme de sănătate și un risc crescut de a suferi de astm (40% mai multe șanse), în comparație cu cei care trăiesc în “clădiri sănătoase”. Copiii care trăiesc într-un mediu cu un nivel ridicat de umiditate au un risc cu 25% mai mare de a dezvolta afecțiuni severe sau dizabilități înainte de atinge vârsta adultă tânără, iar cei care au trăit în astfel de condiții pentru o perioadă de 3-5 ani, sunt de 2 ori mai predispuși la afecțiuni pulmonare și respiratorii.
Anumite materiale de construcții folosite în mod tradițional pot reprezenta, de asemenea, o amenințare la adresa calității aerului și a stării de sănătate prin prezența, chiar și în doze extrem de mici, a unor substanțe chimice cu caracter toxic. Este și cazul anumitor vopsele, podele, obiecte de mobilier sau chiar covoare care, prin compușii organici volatili eliminați în aer pot afecta organismul la nivel respirator, hormonal, al sistemului nervos sau imunitar.
Locuințele eficiente energetic contribuie la prevenirea acestor probleme prin menținerea unui echilibru asigurat de izolația termică și hidrologică și ventilația adecvată, precum și prin folosirea materialelor de construcții și a finisajelor cu un impact redus asupra organismului și mediului.
Temperatura confortabilă și sănătatea fizică
Expunerea prelungită la temperaturi inadecvate, prea scăzute sau ridicate, reprezintă un factor de risc important în dezvoltarea și agravarea afecțiunilor respiratorii și a bolilor cardiovasculare. Persoanele vârstnice sunt deosebit de vulnerabile din acest punct de vedere, deoarece capacitatea de reglare a temperaturii corpului scade odată cu înaintarea în vârstă.
În plus, stresul generat de disconfortul termic poate afecta sănătatea psihică la orice vârstă, generând stări de anxietate și oboseală cronică.
Locuințele eficiente energetic, izolate corespunzător, dotate cu tâmplărie modernă și ferestre eficiente energetic, care beneficiază de sisteme de încălzire de înaltă eficiență și sisteme moderne de răcire și ventilare a spațiului, asigură o temperatură interioară constantă, reducând riscul problemelor de sănătate cauzate de frig sau căldura excesivă. Consumul diminuat de energie se traduce și în costuri semnificativ mai reduse și scăderea amprentei de carbon a clădirilor.
Rolul condițiilor de locuire în menținerea sănătății psihice
Dincolo de sănătatea fizică, condițiile de viață pe care ni le oferă locuința joacă un rol crucial și în bunăstarea noastră mentală. Un mediu interior confortabil termic, cu aer proaspăt, bine iluminat și izolat fonic, ne oferă un sentiment de siguranță și o stare de bine care se reflectă pozitiv în toate activitățile noastre. Condițiile precare de locuire induc tensiune psihică, care se poate transforma în stres cronic, anxietate sau depresie.
Agenția Internațională de Energie (IEA) subliniază că eficiența energetică în clădiri joacă un rol crucial în bunăstarea oamenilor, deoarece condițiile de locuit mai bune conduc la o calitate superioară a vieții. Temperaturile adecvate și confortul general îmbunătățesc inclusiv somnul, sănătatea mentală și productivitatea, esențiale pentru o viață sănătoasă.
Locuințele eficiente energetic contribuie la îmbunătățirea stării psihice atât prin oferirea unui spațiu de locuit mai sănătos și mai confortabil, cât și prin atenuarea stresului financiar legat de plata facturilor la energie.
Unul dintre cele mai semnificative beneficii ale locuințelor eficiente energetic este minimizarea risipei de energie și reducerea consumului, care permit obținerea și menținerea unui mediu de locuit confortabil la costuri mai accesibile. Din acest punct de vedere, eficientizarea energetică a locuințelor reprezintă o modalitate de atenuare a sărăciei energetice și de oferire a unor condiții mai bune de viață la nivelul întregii populații, în special pentru gospodăriile vulnerabile, care se confruntă cu dificultăți financiare care nu le permit o încălzire și răcire adecvată a spațiului.
Eficientizarea energetică a clădirilor reprezintă o strategie esențială în promovarea unui stil de viață sustenabil și îmbunătățirea sănătății și a confortului utilizatorilor. Clădirile eficiente energetic oferă un mediu interior mai sănătos, reduc costurile cu utilitățile și contribuie la eforturile globale de conservare a mediului, prin reducerea cererii de energie provenită din surse fosile și încorporarea energiei provenite din surse regenerabile. Se reduce, astfel, impactul negativ al mediului construit asupra planetei prin scăderea nivelului de poluare înregistrat la nivelul aerului, apei și al solului.
Surse:
https://www.env-health.org/wp-content/uploads/2018/05/Healthy-Buildings-Briefing.pdf
https://imsear.searo.who.int/items/223ef836-fbdd-4ddb-ac99-1ff955047f88
https://www.epa.gov/sites/default/files/2014-08/documents/sick_building_factsheet.pdf
DBU-Factsheet-EFH_Zusatznutzen_20200619-Eng.pdf (bpie.eu)
https://www.iea.org/reports/multiple-benefits-of-energy-efficiency/health-and-wellbeing