Skip to main content

Pe timpul iernii, eficiența energetică și prevenirea pierderilor de căldură din locuință devin prioritare atât pentru meținerea unui nivel ridicat de confort, cât și pentru reducerea consumului de energie și a costurilor aferente. De la intervenții majore precum izolarea termică sau înlocuirea sistemelor de încălzire cu variante eficiente energetic, până la metode de amenajare a spațiului sau mici schimbări de comportament, fiecare dintre noi poate adopta soluții care să contribuie la menținerea sănătății și a stării de bine.

Izolarea termică a locuinței

Una dintre principalele cauze ale pierderilor de căldură din locuință este izolarea termică deficitară sau ineficientă.

Statisticile arată că cele mai importante pierderi de căldură, de până la 40%, se înregistrează la nivelul pereților exteriori ai clădirii. Izolarea corectă a acestora contribuie la reducerea transferului de căldură între interiorul și exteriorul locuinței, reducând consumul de energie necesar pentru a menține o temperatură constantă.

În mod similar, podul sau acoperișul clădirii poate genera pierderi de căldură de până la 15-25%, în absența unui strat izolant care să păstreze în interior aerul cald, care se ridică.

Înlocuirea tâmplăriei clasice cu ferestre și uși eficiente energetic poate elimina pierderi de căldură de până la 10-20%. Ferestrele moderne de tip termopan, de exemplu, care sunt prevăzute cu mai multe straturi de sticlă, au coeficienți ridicați de izolare termică, contribuind la economisirea energiei necesare pentru asigurarea confortului.

Podeaua neizolată poate genera pierderi de căldură de până la 7%, fiind o zonă vulnerabilă în special în cazul locuințelor situate la parter sau deasupra unor spații neîncălzite.

Încălzirea eficientă a spațiului interior

Alegerea unui sistem modern de încălzire a locuinței poate asigura un confort termic optim cu un consum redus de energie și facturi mai mici, contribuind inclusiv la protejarea mediului prin diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Pompele de căldură reprezintă, în acest context, o soluție eficientă și sustenabilă, din ce în ce mai recomandată de specialiști. Acestea permit utilizarea surselor de energie regenerabilă, a căldurii ambientale și a celei reziduale și pot fi folosite atât pentru încălzirea spațiului și a apei calde menajere, cât și, în anumite cazuri, pentru răcire. Eficiența lor poate fi de până la 5 ori mai mare decât a soluțiilor de încălzire tradiționale.

Centralele termice și boilerele au devenit, de asemenea, mult mai performante, tehnologiile moderne cu care sunt echipate determinând o creștere a eficienței acestora de la o valoare medie de 56-70% la 90-98,5%. Înlocuirea echipamentelor mai vechi de 15 ani reprezintă, așadar, o investiție foarte bună pe termen mediu și lung, pentru reducerea costurilor la energie.

Inclusiv schimbarea caloriferelor vechi de peste 10-15 ani, a celor care nu se mai încălzesc suficient, prezintă semne de rugină sau fisuri poate avea o contribuție importantă la scăderea costurilor necesare obținerii unui mediu interior plăcut în anotimpul rece.

Adaptarea locuinței pentru evitarea pierderilor de căldură

Dacă nu este momentul potrivit pentru schimbări de proporții, aveți la dispoziție și o serie de soluții mai simple de adaptare a locuinței la provocările sezonului rece:

    • Lipiți burete cu bandă adezivă pe tâmplărie pentru a izola mai bine ferestrele și ușile.
    • Folosiți rulouri sau pernuțe din material textil la ferestre și uși, pentru a împiedica transferul de aer cald între interior și exterior sau între camerele mai călduroase și cele mai friguroase.
    • Achiziționați draperii groase și acoperiți ferestrele pe durata nopții, pentru a păstra căldura acumulată în interior.
    • Dotați geamurile cu folie de izolare termică: vei micșora atât pierderile de căldură în timpul iernii, cât și nivelul radiației solare pe durata verii.
    • Folosiți covoare sau mochete groase, care să ocupe cât mai mult din suprafața camerei, pentru a izola suplimentar podeaua, în special în cazul gresiei sau al parchetului laminat.
    • Instalați panouri sau folii reflectorizante pe pereții din spatele caloriferelor.

Mici schimbări de comportament pentru mai multă căldură

Și comportamentul nostru zilnic ne poate ajuta să ne creștem nivelul de confort termic sau, dimpotrivă, îl poate limita. Cu puțin mai multă atenție și mici schimbări de comportament putem avea locuințe mai călduroase, cu zero costuri suplimentare. Iată cum:

1.  Aerisiți casa în reprize scurte, de maxim 10-15 minute, dimineața și seara.

2.  Deschideți perdelele și draperiile pe timpul zilei, pentru a profita de căldura soarelui.

3. Verificați, aerisiți și curățați caloriferele pentru a le crește eficiența și a permite o încălzire omogenă.

4. Asigurați-vă că radiatoarele și caloriferele nu sunt blocate de perdele, draperii sau obiecte de mobilier, pentru a facilita circulația continuă a aerului cald.

5. Închideți caloriferele încăperilor nefolosite.

6. Reglați termostatul în funcție de nevoile de încălzire, reducând temperatura pe durata zilei și în intervalele de timp în care nu sunteți acasă.

7. Țineți închise ușile dintre încăperile în care petreceți majoritatea timpului și zonele de trecere sau încăperile pe care le folosiți mai rar sau deloc.

Alegeți și puneți în practică mixul de soluții tehnice și sfaturi practice care vi se potrivește și veți îmbunătăți nivelul de confort și eficiența energetică a locuinței voastre pe timp de iarnă!