Pe 8 aprilie, România Eficientă a marcat un succes important: inaugurarea primei școli renovate la standard de consum de energie aproape zero (nZEB) prin programul nostru. Proiectul-pilot a fost derulat la Liceul Tehnologic Energetic „Elie Radu” din Ploiești.

Aceasta cel mai amplu proiect de renovare la standard nZEB a unei școli publice din țară, iar valoarea investiției a fost de circa un milion de euro, fiind susținută de OMV Petrom, sponsorul oficial al proiectului România Eficientă. Pe parcursul lucrărilor de la Ploiești s-au alăturat ca sponsori compania Signify, care a oferit sistemul de iluminat ultramodern, și Grupul Electrica, ce a contribuit cu sistemul de panouri fotovoltaice.

Datorită investiției, clădirea școlară va avea un consum mediu anual de energie diminuat cu aproximativ 60%. În plus, datorită echipării cu panouri fotovoltaice și panouri solare termice, clădirea și-ar putea asigura aproape integral consumul energetic din surse proprii, în sezoanele calde. Dincolo de reducerile substanțiale în consumul de energie ce vor fi realizate, elevii vor dispune de un mediu interior mult mai sănătos și adecvat performanței școlare, sălile de clasă fiind dotate inclusiv cu echipamente de dezinfectare a aerului.