Skip to main content

După succesul înregistrat în aprilie 2022, când am finalizat proiectul pilot de la Liceul Tehnologic Energetic „Elie Radu” din Ploiești, România Eficientă a continuat planul ambițios de modernizare a școlilor selectate din țară la standard de clădire cu un consum de energie aproape zero (nZEB).

De această dată, ne-am asumat un proiect și mai amplu: renovarea la standard nZEB a Școlii Gimnaziale Liliești, din localitatea Băicoi (jud. Prahova), aceasta devenind cea mai mare investiție privată pentru renovarea energetică a unei unități de învățământ din România. Investiția totală se ridică la aproximativ 1,6 milioane de euro, fiind susținută de OMV Petrom și incluzând sprijinul companiei Siemens Energy, care a oferit o parte din pompele de căldură necesare înlocuirii sistemului de producere a energiei termice.

Această școală nu doar că va fi una foarte eficientă energetic, reducându-și astfel facturile la utilități, ci își va acoperi o mare parte din necesarul de energie, prin propriul sistem de panouri fotovoltaice și pompe de căldură.

De asemenea, sarcina de a ne transforma școlile în unele moderne și durabile nu trebuie să excludă adaptarea la schimbările climatice. Prin renovarea la standard nZEB, Școala Gimnazială Liliești din Băicoi va avea un impact mai mic asupra mediului și, totodată, va fi mai rezistentă la impactul schimbărilor climatice.

Standardul nZEB este unul inovator pentru piața românească și e nevoie de modele de bune practici care să ajute la aplicarea lui. Ne dorim ca proiectele noastre să inspire cât mai multe investiții similare. Așadar, vă invităm să descoperiți în continuare care au fost pașii parcurși pentru modernizarea Școlii Gimnaziale Liliești la acest nivel înalt de performanță energetică.

Așa cum anunțam în octombrie 2022, la momentul demarării investiției, la Școala Gimnazială Liliești învață aproximativ 450 de elevi sub îndrumarea a 40 de cadre didactice.

Construită în 1980, clădirea școlară (S+P+2E) are o arie desfășurată a celor trei niveluri de 2.151 mp, la care se adaugă suprafața canalului tehnic de 165 mp.

Unitatea de învățământ are nevoie de lucrări ample de modernizare, lucrări care să cuprindă îmbunătățirea gradului de izolare termică. Tencuielile exterioare prezintă zone depreciate și parțial exfoliate. Tâmplăria sălilor clasă prezintă neetanșeități, iar tâmplăria ferestrelor și ușilor exterioare este din PVC bicameral cu geam termopan simplu, garniturile de etanșare fiind în stare avansată de uzură.

Realizarea încălzirii pentru Școala Gimnazială Liliești Băicoi este asigurată prin intermediul a două cazane pe combustibil gazos, având o putere termică de 114 kW fiecare. Acestea sunt amplasate într-o anexă lângă școală. Componentele sistemului de încălzire interioară au o funcționare deficitară, având o eficiență slabă a transferului termic, consecință a neechilibrării termohidraulice a circuitelor de încălzire.

Instalațiile de încălzire interioare sunt caracterizate printr-o funcționare cu eficiență slabă a transferului termic, consecință a depunerilor în interiorul corpurilor de încălzire și al conductelor. Conductele pentru distribuția agentului termic de încălzire sunt din oțel, neizolate termic.

Conductele pentru distribuția apei calde de consum sunt din oțel în stare avansată de uzură fizică, fiind neizolate termic sau cu izolație deteriorată.

Principalele probleme semnalate de conducerea școlii, de profesori, precum și de elevi țin de:

 • Sistemul de încălzire ce nu permite încălzirea uniformă a școlii (căldură excesivă sau chiar lipsa căldurii, în unele situații)
 • Igrasie în anumite săli de clasă, unde trebuie limitat sau restricționat accesul elevilor
 • Instalația electrică foarte veche, subdimensionată, ceea ce a condus inclusiv la pene de curent
 • Infiltrații de la apa pluvială
 • Supraîncălzirea claselor, mai ales a celor expuse căldurii excesive a soarelui, ceea ce îi face pe copii anxioși, agitați, scăzându-le puterea de concentrare
 • Calitatea slabă a aerului din sălile de clasă.

GALERIE FOTO


În octombrie 2022, România Eficientă anunță demararea lucrărilor la Școala Gimnazială Liliești din Băicoi. Experiența căpătată prin proiectul pilot de la Ploiești ne permite optimizarea planificării și execuției lucrărilor de renovare de la Băicoi.

Principalele lucrări de reabilitare energetică prevăzute:

 • Izolarea termică a pereților exteriori
 • Schimbarea integrală a tâmplăriei existente cu tâmplărie performantă energetic
 • Dotarea ferestrelor cu parasolare din aluminiu
 • Modernizarea instalațiilor de încălzire interioare
 • Montarea unor echipamente de filtrare a aerului cu recuperare de căldură
 • Înlocuirea sistemului de iluminat cu unul ultramodern tip LED
 • Instalarea unui sistem de 30 de panouri fotovoltaice, de 550W fiecare
 • Instalarea unui sistem de încălzire cu 5 pompe de căldură, oferit de compania Siemens Energy.

Află detalii: România Eficientă continuă programul de reabilitare a școlilor la standard de clădire cu un consum de energie aproape zero (nZEB)

GALERIE FOTO


Lucrările de reabilitare energetică derulate prin programul România Eficientă la Școala Gimnazială Liliești – Băicoi s-au finalizat în luna martie 2023. Rezultatele eforturilor susținute din partea întregii echipe implicate în toate aspectele proiectului – finanțare, juridic, administrativ, proiectare, construcție etc. – se văd.

În urma renovării, consumul total anual de energie al clădirii pentru încălzire va fi diminuat cu peste 60%. De asemenea, școala va beneficia de energie electrică „verde” obținută din propriul sistem de panouri fotovoltaice, precum și de energie termică produsă printr-un sistem modern de pompe de căldură, oferit de compania Siemens Energy. Clădirea va avea astfel o amprentă de carbon mai mică, deci va fi mai prietenoasă cu mediul înconjurător.

Cel mai important aspect este însă că elevii vor beneficia de un mediu interior de calitate, favorabil sănătății și care să susțină performanța școlară.

GALERIE FOTO


GALERIE FOTO


SPONSORI


OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom.

OMV Petrom este o companie în care acționarii români dețin peste 42% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 21,7% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500,000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 6,4% sunt deținute de alți investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori din Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 39 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2022. În aceeași perioadă, compania a investit aproximativ 17 miliarde de euro. În anul 2022 impozitele plătite de OMV Petrom au asigurat 7% din veniturile fiscale ale României.

Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În perioada 2007 – 2022, compania a alocat circa 120 milioane de euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom și-a anunțat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice privind riscurile și oportunitățile asociate schimbărilor climatice. OMV Petrom raportează anual progresul realizat în ceea ce privește implementarea acestor recomandări.

Siemens Energy este o echipă globală formată din peste 91.000 de angajați. Împreună, suntem responsabili de satisfacerea cererii tot mai mari de energie, asigurând în același timp protecția climei noastre. Păstrăm ce este mai bun din moștenirea noastră de 150 de ani și depășim limitele a ceea ce este posibil. Ne străduim să atingem sustenabilitatea în călătoria noastră de decarbonizare, inovația centrată pe tehnologiile viitoare și transformare între ofertele, portofoliul și mentalitatea axate pe viitor.

Împreună, ca o singură echipă din 90 de țări, ne angajăm să facem posibilă energia durabilă, fiabilă și accesibilă. Acesta este modul în care modelăm energia de mâine. Ne pasă de protejarea climei și ne dorim ca întreaga societate să aibă acces la energie curată, accesibilă și fiabilă. Desfășurarea afacerilor cu integritate este o prioritate, deoarece știm și facem ceea ce este corect.

Angajații, partenerii noștri de afaceri și părțile interesate contează pentru noi și de aceea ne străduim să îi menținem în siguranță și sănătoși. De asemenea, suntem conștienți de puterea promovării unei culturi în care angajații se simt respectați și apreciați și ne dorim ca fiecare angajat să se simtă confortabil și să vină cu toată ființa sa la locul de muncă. La urma urmei, fără angajații noștri nu ne-am putea îndeplini scopul – acela de a energiza societatea. Energizând societatea, în mod durabil, creăm o valoare de durată pentru generațiile viitoare.